Permohonan Anwar Padam Satu Perenggan Dalam Penghakiman Ditangguh Kepada 2 Disember Ini - Semasa | mStar

Permohonan Anwar Padam Satu Perenggan Dalam Penghakiman Ditangguh Kepada 2 Disember Ini

PUTRAJAYA: Kes permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memadamkan satu perenggan dalam penghakiman Mahkamah Persekutuan dalam kes liwat pertama yang dihadapinya yang menyatakan beliau mempunyai kecenderungan homoseksual, ditangguhkan kepada 2 Disember ini.

Sebelum prosiding bermula pada Rabu, peguam Anwar, Datuk Sulaiman Abdullah dan Peguam Kanan Persekutuan, Manoj Kurup telah menemui Timbalan Pendaftar Mahkamah Persekutuan Khainur Aleeza Ismail.

Sebelum kes itu dipanggil di hadapan panel lima anggota hakim Mahkamah Persekutuan, ketua panel berkenaan Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin memaklumkan bahawa kes itu telah ditangguh sehingga tarikh berkenaan.

Hakim lain dalam panel tersebut terdiri daripada hakim Mahkamah Persekutuan Datin Paduka Zaleha Zahari, Datuk Zainun Ali, Datuk Seri Mohamed Apandi Ali dan Datuk Ramly Ali.

Manoj berkata Anwar membantah kehadiran Mohamed Apandi dalam panel tersebut dan sekiranya prosiding diteruskan, beliau (Manoj) akan membantah permohonan untuk melucutkan kelayakan hakim tersebut. Sementara itu, Sulaiman enggan mendedahkan sebab penangguhan itu dan berkata perkara itu dilakukan dalam kamar.

Anwar, 64, telah memfailkan permohonan itu pada Mei tahun ini, sembilan tahun selepas beliau dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Persekutuan atas dakwaan meliwat pemandu keluarganya Azizan Abu Bakar.

Anwar dibebaskan oleh Mahkamah Persekutuan pada 2 September 2004, dalam keputusan majoriti 2-1, daripada pertuduhan meliwat Azizan.

Mahkamah Persekutuan telah membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang menjatuhkan hukuman penjara sembilan tahun ke atas Anwar.

Panel Mahkamah Persekutuan yang sama turut membatalkan sabitan dan hukuman penjara enam tahun ke atas adik angkat Anwar, Sukma Darmawan Sasmitaat Madja yang dibicarakan bersama-sama Anwar atas dakwaan meliwat Azizan di Tivoli Villa di Kuala Lumpur pada 1994.

Hakim Mahkamah Persekutuan ketika itu Tun Abdul Hamid Mohamad, yang kemudiannya menjadi Ketua Hakim Negara, menulis majoriti penghakiman itu.

Dalam penghakiman itu, beliau (Abdul Hamid) berkata: "Kami mendapati wujud keterangan yang mengesahkan perayu (Anwar dan Sukma Darmawan) terlibat dalam aktiviti homoseksual dan kami cenderung untuk percaya bahawa insiden yang didakwa berlaku di Tivoli Villa itu benar-benar berlaku, kadang kala ....". -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan