MCA Sokong Pelaksanaan GST - Semasa | mStar

MCA Sokong Pelaksanaan GST

Dr Chua Soi Lek
Dr Chua Soi Lek

KUALA LUMPUR: MCA, pada Selasa menyatakan pendirian menyokong pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) seperti mana yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Belanjawan 2014.

Presidennya, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata ketetapan itu dibuat kerana GST dilihat bersifat adil dan telus dalam masyarakat secara keseluruhan berbanding sistem cukai sedia ada.

"Untuk jangka masa panjang, ia lebih telus dan adil.

"Ia adalah berdasarkan penggunaan. Lebih banyak kita guna, lebih banyak yang perlu dibayar," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Pusat MCA di Wisma MCA, di sini.

Dr Chua berkata sebelum GST dilaksanakan sepenuhnya, kerajaan bagaimanapun perlu memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai kebaikan GST dan penjelasan yang lebih mengenai harga barangan selepas dikenakan GST.

"Diharapkan rakyat tidak terkeliru dengan pembangkang (mengenai GST).

"Kita mahu kerajaan memberi lebih banyak pengetahuan kepada masyarakat. Produk apakah yang termasuk dalam GST dan produk apa yang dikecualikan.

"Kerajaan harus membuat sebuah buku perbandingan harga supaya masyarakat mengetahui perbezaan harga barangan sebelum dan selepas dikenakan cukai," katanya, sambil mencadangkan agar 'roadshow' turut diadakan bagi membolehkan orang ramai mengetahui dengan lebih lanjut tentang GST.

Dalam pada itu, MCA turut mencadangkan supaya kadar enam peratus GST yang ditetapkan dikekalkan sekurang-kurangnya dalam tempoh lima tahun atau lebih dari tarikh pelaksanaan.

Dr Chua berkata dalam melaksanakan GST, kerajaan tidak seharusnya melihat kepada golongan berpendapatan rendah semata-mata tetapi juga perlu memberi perhatian kepada golongan berpendapatan sederhana.

"Kadar cukai pendapatan individu dan cukai korporat perlu dikurangkan sebaik sahaja GST dilaksanakan.

"Kerajaan perlu melihat golongan berpendapatan sederhana supaya mereka tidak menanggung beban akibat penambahan cukai," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain