Jangan Buat Andaian Kes Bunuh Anggota Jaip - KPN - Semasa | mStar

Jangan Buat Andaian Kes Bunuh Anggota Jaip - KPN

GEORGE TOWN: Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar pada Isnin menasihati orang ramai agar tidak membuat andaian kes tembak ketua penguat kuasa Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) ada kaitan dengan Syiah.

Katanya tidak ada bukti jelas berhubung perkara itu dan orang ramai harus membiarkan polis menjalankan siasatan terlebih dahulu.

"Kita juga harapkan kerjasama orang awam untuk bantu kita kesan pelaku," katanya dalam sidang media sebelum menyampaikan syarahan bertajuk 'Futuristic Policing: Direction of Polis Diraja Malaysia in the Context of Vision 2020', di sini.

Dalam kejadian 1.55 petang semalam, Mohd Raffli Abdul Malek, 49, maut selepas ditembak tiga das oleh seorang daripada tiga suspek yang datang berjumpa mangsa di kediamannya di Indera Mahkota 2, Kuantan, Pahang.

Media melaporkan Mohd Raffli ketika ini mengendalikan beberapa kes besar termasuk memantau kegiatan pengikut fahaman Syiah serta satu ajaran sesat dikenali 'Tuhan Harun'.

Mengulas perkembangan berkaitan, Khalid berkata polis sentiasa bekerjasama dengan Jabatan Agama Islam di setiap negeri bagi memastikan pengikut fahaman Syiah tidak menjadi golongan pelampau dan akhirnya militan.

"Jika jadi militan itu sudah jadi bidang kuasa polis," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel