Cadangan Karpal Singh Batalkan Parti Politik Berasaskan Kaum Langgar Perlembagaan Persekutuan - Semasa | mStar

Cadangan Karpal Singh Batalkan Parti Politik Berasaskan Kaum Langgar Perlembagaan Persekutuan

PETALING JAYA: Cadangan Pengerusi DAP, Karpal Singh supaya parti politik atau persatuan yang berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran kerana ia didakwa mengancam masyarakat adalah tidak perlu kerana ia bertentangan dengan hak-hak yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Prof Datuk Abdul Halim Sidek berkata, Karpal yang juga seorang peguam telah mengeluarkan kenyataan bertentangan dengan hak asasi dalam Perlembagaan Persekutuan iaitu hak dan kebebasan berpersatuan dan bersuara.

"Karpal keliru. Dari satu sudut pandangan, beliau menyokong hak asasi manusia, ada kalanya beliau mengecam sesetengah hak asasi," katanya kepada The Star Online bagi mengulas

Abdul Halim yang juga seorang profesor undang-undang dari Universiti Malaysia Kelantan berkata, parti politik atau persatuan yang berasaskan kaum dan agama masih relevan di Malaysia kerana setiap kumpulan etnik mahu diwakili dan suara mereka didengari.

Beliau berkata, kumpulan etnik seperti Melayu, India, China, Kadazan, Bidayuh, Iban, Sikh atau mereka yang berketurunan Portugis dan Siam merupakan rakyat Malaysia dan mahu diterima orang lain.

"Mereka memerlukan ruang untuk menyuarakan diri sendiri, oleh itu mereka menubuhkan persatuan seperti badan agama dan kaum. Mereka semua berdaftar dan dipantau oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS)," katanya.

Pada Selasa, Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor, menyelar kenyataan Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) yang mengingatkan Majlis Peguam supaya tidak menyokong isu penggunaan kalimah Allah dalam edisi bahasa Malaysia majalah katolik The Herald.

Karpal berkata pendaftaran PPMM sebagai sebuah persatuan termasuk sekutunya, PAS, juga tidak sepatutnya dibenarkan memandangkan Majlis Peguam membuka penyertaannya kepada semua peguam tanpa mengira kaum dan agama.

Abdul Halim berkata Karpal berada dalam keadaan tidak menentu kerana cadangannya berbahaya kepada masyarakat berbilang kaum.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain