PAC Cadang Penubuhan Akademi Pilihan Raya Malaysia - Semasa | mStar

PAC Cadang Penubuhan Akademi Pilihan Raya Malaysia

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mencadangkan kerajaan menubuhkan Akademi Pilihanraya Malaysia bagi memastikan proses pilihan raya di negara ini berjalan dengan sistematik dan lebih profesional.

Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata sudah tiba masanya kerajaan mempertimbang penubuhan akademi khas itu bagi melatih petugas pilihan raya secara konsisten, seterusnya meningkatkan kredibiliti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Sebelum ini, kita sendiri dapat lihat bahawa proses melatih petugas pilihan raya dilakukan secara bermusim, ia juga antara penyebab mengapa ada pihak yang mempertikaikan SPR.

"SPR memerlukan petugas yang mahir dalam proses serta prosedur pilihan raya dan ia (kemahiran) hanya akan dapat dicapai sekiranya latihan pilihan raya itu dilakukan secara konsisten," katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Terdahulu, Nur Jazlan melawat Ibu Pejabat SPR di Putrajaya dan diberi taklimat oleh Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Yusof.

Dalam perkembangan lain, Nur Jazlan meminta kerajaan memberi lebih peruntukan kepada SPR untuk menjalankan aktiviti kempen serta publisiti agensi berkenaan kepada masyarakat.

Peruntukan itu bagi memastikan setiap kempen dan publisiti yang diadakan SPR untuk mendaftar sebagai pengundi lebih menarik.

"Kalau kita lihat gerakan kempen dan publisiti SPR, (ia) amat menyedihkan, tengok sahaja di pusat beli belah, kakitangan hanya dibekalkan dengan payung serta kerusi dan meja plastik," katanya.

Mengenai proses persempadanan semula yang akan dilaksanakan SPR, beliau meminta ia tidak dimanipulasikan mana-mana pihak kerana SPR menjalankan tugas mengikut Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan.

Justeru, katanya SPR perlu diberikan masa secukupnya untuk memastikan proses persempadanan semula yang bertujuan memastikan segenap lapisan masyarakat di negara ini tidak terpinggir, dapat dilaksanakan dengan lancar. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Signal dijangka pesaing utama WhatsApp