Keramahan, Kunci Jentera Umno Melaka Tawan Pengundi Sungai Limau - Semasa | mStar

Keramahan, Kunci Jentera Umno Melaka Tawan Pengundi Sungai Limau

YAN: Orang Melaka terkenal dengan sikap ramah dan mudah mesra apabila bertemu dengan sesiapa, dan untuk itu, apabila Umno Melaka ditugaskan 'menjaga' kawasan angkat di Batu 17, Titi Batu, mereka mudah menyesuaikan diri dengan masyarakat, walaupun pihak lawan.

Setiausaha Majlis Veteran Umno Bahagian Bukit Katil, Melaka, Osman Paiman berkata walaupun kawasan Batu 17 merupakan antara kubu kuat PAS, namun keramahan dan kemesraan jentera Barisan Nasional (BN) dari Bandaraya Bersejarah itu mampu memikat pengundi kawasan itu.

"Kita susun beberapa program yang bolehkan kita jumpa pengundi secara 'man to man'. Semua kawasan, BN, hitam atau kelabu kita masuk. Masyarakat di sini sebenarnya bersifat terbuka. Adalah yang 'hardcore' dan tak mahu jumpa kita. Tapi tak perlu takut untuk dekati mereka," katanya.

Beliau berkata terdapat sebanyak 517 pemilih berdaftar di kawasan Batu 17 termasuk 184 pengundi Cina dan majoriti daripada mereka menunjukkan kesediaan untuk memberi peluang kepada BN dalam pilihan raya kecil DUN Sungai Limau Isnin ini.

Osman, yang juga Setiausaha Majlis Veteran Umno Bahagian Bukit Katil berkata mana-mana pihak yang mahu mendekati masyarakat di Sungai Limau sebenarnya tidak perlu terpengaruh dengan mitos kononnya kubu kuat PAS tidak boleh ditembusi.

"Kita beri salam dan mereka benarkan kita masuk ke rumah. Selepas dua, tiga kali kita berjumpa mereka, nampak perubahan," katanya yang positif BN akan memperoleh keputusan memberangsangkan pada pilihan raya kecil itu.

Sementara itu, Anggota Jawatankuasa Umno Cawangan Batu 17, Habsah Ismail berkata keramahan anggota jentera Umno Melaka turut memberi keyakinan kepada jentera tempatan mendekati pengundi.

"Bila Melaka bantu, boleh nampak perubahan masyarakat," katanya.

Beliau juga yakin perubahan dapat dilihat pada pilihan raya kecil itu yang menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara calon BN Dr Ahmad Sohaimi Lazim dan calon PAS Mohd Azam Abdul Samat.

Keterbukaan masyarakat setempat juga dapat dilihat semasa lawatan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Bukit Choras di sini yang juga kubu kuat PAS Selasa lepas.

Disambut dengan senyuman mesra, penduduk juga kelihatan teruja melihat pemimpin negara mengunjungi kawasan mereka sekali gus menolak tanggapan bahawa penyokong PAS di Sungai Limau tidak boleh didekati. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain