Najib Saksi Pemeteraian Perjanjian Bernilai RM2.26 Bilion Di WIEF - Semasa | mStar

Najib Saksi Pemeteraian Perjanjian Bernilai RM2.26 Bilion Di WIEF

LONDON: Sebanyak tujuh memorandum persefahaman dan perjanjian bernilai AS$720 juta (kira-kira RM2.26 bilion) telah dimeterai di hari kedua Forum Ekonomi Islam Dunia ke-9 (WIEF).

Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menyaksikan majlis pertukaran dokumen terdiri daripada usaha sama, perjanjian pembelian pemajakan serta perkhidmatan penjagaan kesihatan.

BAE Systems PLC, satu daripada empat pesaing untuk Program Penggantian MIG-29N Malaysia, akan bekerjasama dengan NanoMalaysia Bhd dan ISIS Innovation Ltd untuk meninjau kemungkinan menubuhkan pusat prototaip teknologi dan pembangunan di Malaysia.

Perjanjian yang bernilai AS$21 juta (RM65 juta) itu, akan menyaksikan pihak-pihak terbabit ini bekerjasama mewujudkan rangka kerja untuk pusat berkenaan.

Sementara itu, Clixster Mobile, Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (Angkasa) dan Hi-P International akan bekerjasama membangun, mengeluar dan memasarkan telefon pintar Android dengan kandungan dan aplikasi Islam.

Perjanjian itu, bernilai RM1 bilion, bertujuan menghasilkan produk Malaysia bagi memenuhi keperluan negara-negara dan komuniti Islam.

KFM Holdings Sdn Bhd, penyedia rumusan bagi persekitaran binaan, akan berganding bahu bersama-sama YDA Insaat Sanayi Ve Ticaret AS untuk memajukan tiga kemudahan penjagaan kesihatan canggih di Turki.

Projek itu yang merupakan kerjasama awam-swasta bernilai AS$250 juta, akan menyaksikan kedua-dua pihak membangunkan kemudahan penjagaan kesihatan untuk Kementerian Kesihatan iaitu Kampus Kesihatan Bersepadu Kayseri, Kampus Kesihatan Bersepadu Konyadan Hospital Pendidikan dan Penyelidikan Manisa.

Syarikat perladangan terbesar dunia, Felda Global Ventures Holdings Bhd pula akan bekerjasama dengan Cambridge Nanosystems Ltd dalam usahanya menjadi syarikat pertama dunia menghasilkan "nanotubes" karbon gred tinggi daripada sisa minyak sawit mentah.

Ini melibatkan cadangan pengambilalihan ekuiti dalam Cambridge Nanosystems Ltd bernilai RM85 juta.

Selain daripada itu, ACMS Trent Park Sdn Bhd memeterai perjanjian dengan Exim Bank Malaysia mengenai pembiayaan melibatkan AS$96 juta pelaburan untuk kawasan seluas 8.42 hektar dan melebihi 20 bangunan.

Pada Julai tahun ini, ACMS Trent Park mengambil alih Trent Park Campus di bahagian Utara London daripada Middlesex University, yang merupakan kampus luar pesisir pertama untuk Allianze University College of Medical Sciences. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain

Awas! Obesiti boleh sebabkan kanser