Hadi Ulangi Gesaan Agar Kerajaan Laksanakan Hukum Hudud

PETALING JAYA: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sekali lagi menggesa agar kerajaan melaksanakan hukum hudud, sambil mendakwa undang-undang sedia ada yang 'dicipta oleh Barat' gagal mengurangkan indeks jenayah di negara ini.

Beliau berkata undang-undang yang dilaksanakan di negara ini tidak langsung menimbulkan rasa takut dalam diri penjenayah, dengan mengambil contoh peningkatan kes jenayah di negara barat terutamanya Amerika Syarikat.

"Di negara Barat mereka telah melaksanakan sistem ini namun ia gagal menghalang jenayah kerana ia berlaku tanpa mengira waktu sama ada setiap hari mahupun dalam tempoh satu jam," kata Hadi dalam entri terbaru di laman Facebooknya pada Selasa.

Selain daripada menggunakan senjata dan pasukan keselamatan untuk membanteras jenayah, Hadi berkata undang-undang sedia ada perlu mengambil kira aspek kemanusiaan.

"Undang-undang sedia ada tidak menyokong aspek kemanusiaan yang merangkumi jasad,jiwa, minda dan keupayaan untuk hidup dalam masyarakat," katanya.

Hadi turut mengulas tindakan negara jiran, Brunei yang baru sahaja melaksanakan hukum hudud walaupun mereka berhadapan dengan tentangan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi hak asasi manusia.

"Ini kerana mereka tidak memahami bahawa undang-undang syariah adalah untuk mendidik, bukan menghukum. (Kita perlu) satu undang-undang yang dapat menimbulkan rasa takut kepada penjenayah," katanya sambil menambah undang-undang sedia ada menggunakan pendekatan hukuman yang bertentangan dengan Islam.

"Hukuman gantung sampai mati atau sebatan hingga menimbulkan kemudaratan adalah bertentangan dengan Islam, sama sekali," katanya.

Hudud adalah terma yang digunakan dalam undang-undang syariah untuk mengambil tindakan ke atas mereka yang terlibat dengan jenayah seperti mencuri, zina, meminum arak dan murtad.

Isu berkenaan menjadi sangat kritikal kerana ia menimbulkan ketegangan dikalangan parti komponen dalam Pakatan Rakyat terutamanya antara PAS dan DAP sejak beberapa tahun yang lalu.

Pengerusi DAP, Karpal Singh sangat konsisten menentang pelaksanaan hudud di Malaysia dan beliau telah beberapa kali menegaskan bahawa hudud bukan sebahagian daripada polisi bersama dalam DAP, PAS dan PKR.

Beliau juga menegaskan ia tidak termasuk dalam manifesto bersama mereka.

Bagaimanapun pemimpin PAS, beberapa kali menegaskan perjuangan melaksanakan hukum hudud merupakan perjuangan parti dan ia tidak perlu mendapatkan persetujuan daripada Pakatan Rakyat.

Artikel Sebelum

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain