Idris Haron Dianugerah Ijazah Kehormat Doktor Pengurusan Kejuruteraan UTEM - Semasa | mStar

Idris Haron Dianugerah Ijazah Kehormat Doktor Pengurusan Kejuruteraan UTEM

MELAKA: Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron pada Sabtu menerima anugerah Ijazah Kehormat Doktor Pengurusan Kejuruteraan sempena Majlis Konvokesyen ke-9 Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM).

Anugerah tersebut disampaikan Canselor UTeM, Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob.

Idris yang pernah bertugas sebagai jurutera di Lembaga Letrik Negara (kini Tenaga Nasional Berhad) berkata penganugerahan tersebut merupakan penghormatan terhadap diri dan keluarga yang begitu memahami kesibukannya bekerja selama ini.

"Saya tidak menduga akan dipilih menerima anugerah ini kerana ramai lagi yang lebih berkelayakan namun saya percaya bahawa segalanya telah ditentukan Allah dan ada pihak yang melihat sumbangan dan kepakaran saya dalam bidang kejuruteraan ini," katanya kepada pemberita selepas majlis konvokesyen itu.

Seramai 2,133 graduan dari enam fakulti termasuk Fakulti Teknologi Maklumat dan Komunikasi serta Fakulti Kejuruteraan Elektrik menerima Diploma; Ijazah Sarjana Muda; Ijazah Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah.

Idris berkata, anugerah tersebut akan menjadi galakan kepadanya untuk bekerja lebih kuat dengan mutu tertinggi khususnya dalam mentadbir negeri Melaka.

Sementara itu, dua graduan universiti itu Norezmi Md Jamal dan Thomas Ding, kedua-duanya berusia 24 tahun menerima Anugerah Pelajaran Diraja.

Norezmi, graduan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik (Elektronik Industri) dengan Kepujian, menjadikan kejayaan abangnya Mohd Faizal, 37, seorang jurutera bidang mekanikal sebagai pendorong utama kecemerlangannya.

"Abang merupakan individu paling banyak memberi sokongan kepada saya untuk berjaya dalam bidang akademik dan dia menjadi rujukan utama saya berhubung bidang kejuruteraan," katanya yang memperoleh CGPA 3.68.

Sementara itu, Thomas berkata sokongan serta dorongan bapanya Ding Teng Seu, 52, serta ibu Cheng Li Li, 52, yang bekerja sebagai petani di Cameron Highlands, Pahang merangsangnya menjadi pelajar cemerlang demi masa depan diri dan keluarga.

Graduan Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Pembangunan Perisian) dengan kepujian yang memperoleh CGPA 3.65 itu berkata tunjuk ajar pensyarah juga memainkan peranan penting membantunya mencapai kejayaan tersebut. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Inti Pati Bajet 2014

Artikel Berkaitan

default image

Nik Amar Cabar Mat Sabu

default image

Polis Edar Gambar Suspek Culik Freddie

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain