Anwar Tolak Cadangan Laksana GST - Semasa | mStar

Anwar Tolak Cadangan Laksana GST

KUALA LUMPUR: Pembangkang menentang sekeras-kerasnya perlaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang akan dikuatkuasakan pada 1 April 2015.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, sistem percukaian tersebut dilihat akan memberi kesan kepada golongan berpendapatan rendah.

"Anda tidak fokus kepada isu asas pentadbiran yang baik jadi anda menghukum rakyat dengan memperkenalkan sistem percukaian baharu kerana anda tiada pilihan lain.

"Oleh kerana anda bertanggungjawab menggunakan wang rakyat anda perlu memperkenalkan sistem cukai itu dan kami menentang sekeras-kerasnya cadangan tersebut," katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen pada Jumaat.

Beliau berkata, kerajaan menurunkan kadar cukai kepada golongan kaya dan pelabur tetapi pada masa sama akan melaksanakan sistem cukai baharu yang akan memberi kesan kepada rakyat.

"Jika anda ingin mengurangkannya, perlu ada polisi yang rasional yang meliputi semua peringkat tetapi apa yang berlaku sekarang, anda bercakap mengenai insentif, cukai untuk golongan kaya, pelabur dan memperkenalkan GST serta menarik balik subsidi atas nama rasionalisasi," katanya.

Anwar berkata, intipati keseluruhan pembentangan Belanjawan 2014 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak disifatkan sebagai membebankan rakyat dengan memperkenalkan cukai baru.

"Saya berharap agar kerajaan akan menarik balik cadangan GST dan memperkenalkan sistem cukai yang berbeza. Jangan bandingkan pelaksanaannya dengan negara lain.

"Kita tidak pertikaikan pelaksanaannya jika keadaan pendapatan rakyat meningkat. Bagi mengatasinya selesaikan dahulu masalah ketirisan dan rasuah," katanya.

Najib mengumumkan pelaksanaan GST akan dikuatkuasakan di negara ini pada 1 April 2015 bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan yang dimansuhkan.

Menurut Najib, kadar sebanyak 6% yang dikenakan adalah yang terendah berbanding negara Asean yang lain.

Dalam pada itu, Anwar berkata satu sidang media bagi mengulas lanjut mengenai pembentangan Belanjawan 2014 itu akan diadakan pada Isnin depan.

Artikel Berkaitan

default image

Keputusan UPSR 2013 Diumum 14 November Ini

default image

Taufan Haiyan Landa Filipina

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain