Bajet Alternatif Pembangkang Kaji Hapus PLKN

PETALING JAYA: Pembangkang akan memperuntukan sebanyak RM228 bilion menerusi bajet alternatif Pakatan Rakyat dengan anggaran defisit berjumlah RM34 bilion bersamaan anggaran Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada kadar 3.2 peratus.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pembangkang menganggarkan perbelanjaan negara pada 2014 adalah sebanyak RM262 bilion iaitu pengurangan sebanyak 10 peratus pada perbelanjaan operasi (Opex).

Menurut Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, pembangkang akan menumpukan tiga teras utama menerusi Bajet Alternatif 2014 iaitu mengukuhkan kedudukan fiskal negara serta pemerkasaan kewangan awam, pembangunan ekonomi yang seimbang, inklusif dan mampan.

Selain itu pembangkang juga berjanji akan berusaha meningkatkan kesejahteraan dan kualiti hidup rakyat," katanya ketika membentangkan bajet pembangkang pada Isnin.

Perbentangan tersebut dibuat empat hari sebelum Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak membentangkan Bajet 2014 pada Jumaat ini.

Selain itu menerusi bajet berkenaan, pembangkang akan melancarkan program rasionalisasi kos perbelanjaan kementerian dan jabatan kerajaan untuk mencapai pengurangan perbelanjaan operasi sebanyak 10 peratus

"Pengurangan ini akan dicapai melalui beberapa kaedah seperti penangguhan sementara kenaikan elaun menteri kabinet dan ketua-ketua jabatan kerajaan," katanya.

Menurut Anwar, pembangkang juga akan mengurangkan atau menghapuskan perbelanjaan program yang tidak berkesan seperti Program Latihan khidmat Negara (PLKN).

"PLKN yang dilihat gagal mencapai objektif memupuk kesatuan kaum dan jatidiri di kalangan pelatih-pelatih. Program ini menelan belanja tahunan RM800 juta yang lebih besar dari perbelanjaan Kementerian Belia dan Sukan yang mempunyai matlamat yang sama.

"Program ini juga menyebabkan sebanyak 22 kematian sejak penubuhannya dan sebilangan kes pelatih hamil yang bersalin sewaktu di dalam progam, disebabkan perancangan dan perlaksanaan program yang tidak baik. Program ini patut ditangguhkan sehingga satu kajian menyeluruh dibuat oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC)," katanya.

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain