SPNB Guna Skim Pembiayaan Baharu Untuk Program RMR1M - Semasa | mStar

SPNB Guna Skim Pembiayaan Baharu Untuk Program RMR1M

KUALA LUMPUR: Syarikat Perumahan Nasional Bhd (SPNB) dijangka menggunakan skim pembiayaan baharu untuk program Rumah Mesra Rakyat 1 Malaysia (RMR1M)nya dengan penggunaan bank-bank panel tahun hadapan.

Naib Presiden Kanan (Kewangan), Zakaria Alang Hassan berkata kaedah lama mengambil masa tiga hingga lima tahun untuk memproses pinjaman berikutan permohonan yang banyak dan peruntukan pula terhad.

Sebaliknya pula, skim pembiayaan baharu dijangka diproses dalam tempoh tiga hingga lima bulan.

"SPNB kini sedang memuktamadkan perjanjian dengan bank-bank iaitu Ambank, Maybank Islamic, Bank Rakyat dan Bank Islam, dan dijangka selesai menjelang November.

"Penglibatan bank-bank ini adalah seiring dengan aspirasi kerajaan untuk membantu rakyat mempercepatkan pemprosesan pinjaman bagi membolehkan mereka memiliki rumah sendiri," kata beliau dalam taklimat media mengenai skim pembiayaan baharu untuk program RMR1M di sini, Khamis.

Zakaria berkata Kementerian Kewangan telah mencadangkan SPNB agar menggunakan kaedah pembiayaan baharu agar rakyat boleh memiliki rumah dengan lebih cepat.

Di bawah program itu, SPNB menawarkan rumah tiga bilik tidur berharga RM65,000, RM55,000 dan RM45,000.

"Kerajaan akan menanggung subsidi masing-masing RM20,000, RM17,500 dan RM15,000 menurut harga-harga rumah berkenaan," kata beliau.

Selain daripada memberi subsidi kepada pembinaan rumah-rumah itu, kerajaan juga akan menanggung subsidi dua peratus daripada faedah yang dikenakan oleh institusi kewangan, kata beliau. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain