PM Lancar IGEM 2013 - Semasa | mStar

PM Lancar IGEM 2013

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat melancarkan Pameran dan Persidangan Produk Teknologi Hijau dan Eko Antarabangsa (IGEM 2013) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

Perdana Menteri yang diiringi Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Johnity Ongkili serta timbalannya Datuk Seri Mahdzir Khalid, meluangkan masa lebih daripada 30 minit melawat pameran itu.

Turut hadir ialah Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dan Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah.

IGEM 2013, yang berlangsung selama empat hari bermula semalam, disertai 469 pempamer dari 23 negara termasuk Kesatuan Eropah, Jerman, Taiwan, China, Korea Selatan, Jepun dan Singapura.

Edisi keempat IGEM itu dijangka dihadiri lebih 60,000 pengunjung dengan potensi jualan sehingga RM1.2 bilion.

Objektif pameran dan persidangan yang bertemakan, "Advancing Green Growth and Global Entrepreneurship" itu menumpukan kepada lapan sektor termasuk pembangunan, pengangkutan, teknologi maklumat dan komunikasi, air dan pengurusan sisa buangan dan tenaga.

Antara syarikat yang menyertai IGEM 2013 ialah Panasonic Malaysia Sdn Bhd, Philips Malaysia Sdn Bhd, UMW Toyota Motor Sdn Bhd, Land Rover, Honda Malaysia Sdn Bhd, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Calon BN, PAS Bertembung Raih Undi

default image

Inti Pati Bajet 2014

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain