Jawatankuasa Keusahawanan Global Bantu Bakal Usahawan - Kerry - Semasa | mStar

Jawatankuasa Keusahawanan Global Bantu Bakal Usahawan - Kerry

KUALA LUMPUR: Setiausaha Perdagangan Amerika Syarikat Penny Pritzker akan mengetuai satu jawatankuasa mengenai keusahawanan global yang akan memberi bimbingan ke arah mewujudkan kejayaan keusahawanan generasi baharu.

Semasa mengumumkannya pada Sidang Kemuncak Keusahawanan Global (GES) 2013 di sini Jumaat, Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry berkata Presiden Barack Obama dijangka menamakan anggota jawatankuasa presiden menjelang akhir tahun.

"Ia akan menghubungkan usahawan (baharu) dengan mentor yang boleh membimbing mereka. Seperti yang kita tahu, memulakan perniagaan adalah satu tugas yang sukar.

"Setiausaha Pritzker akan mengetuai jawatankuasa ini yang akan bertindak sebagai guru dan ... berusaha ke arah kisah kejayaan generasi baharu," kata beliau dalam ucapan pada sidang kemuncak dua hari itu yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Usaha berkenaan adalah antara beberapa inisiatif baharu diumumkan Kerry, yang mewakili Obama pada sidang kemuncak itu, bagi meningkatkan keusahawanan yang dilihat sebagai jentera penting dalam memajukan ekonomi dan pembangunan negara serta memperbaiki kehidupan rakyat.

Obama tidak dapat menghadiri sidang kemuncak di ibu negara Malaysia, kerana perlu menangani penutupan separa kerajaan Amerika Syarikat.

Kerry juga mengumumkan satu lagi langkah yang akan menyaksikan sehingga 500,000 usahawan disokong dan dilatih di 1,000 bandar di seluruh dunia, termasuk Kuala Lumpur.

Di samping itu, beliau berkata rangkaian penyelidikan baharu akan diwujudkan untuk membantu penggubal dasar dalam menggalakkan pertumbuhan keusahawanan.

Bagi tujuan ini, presiden akan bergabung tenaga dengan organisasi yang berkaitan seperti Bank Dunia dan Kauffman Foundation dan entiti lain, katanya.

Edisi keempat GES telah menarik kira-kira 4,700 peserta dari lebih 100 negara. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Calon BN, PAS Bertembung Raih Undi

default image

Inti Pati Bajet 2014

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa