Anak Tunggal Hussain Najadi Peroleh Harta RM1.8 Juta

KUALA LUMPUR: Anak lelaki tunggal kepada pengasas Kumpulan Perbankan Arab Malaysia, Hussain Ahmad Najadi yang meninggal dunia dalam kejadian tembak di sini Julai lalu, hari ini berjaya memperoleh harta milik bapanya bernilai RM1.8 juta.

Ini berikutan Mahkamah Tinggi Syariah di sini membenarkan permohonan tuntutan faraid yang difailkan Pascal Ahmad Najadi, 46, terhadap harta itu.

Hakim Syarie Nassir Abdul Aziz membuat keputusan itu selepas meneliti permohonan Pascal mengikut Seksyen 50 Akta Pentadbiran Undang-undang Keluarga Islam Wilayah-Wilayah Persekutuan 1998.

Jumlah harta RM1.8 juta yang diperoleh Pascal itu termasuk wang tunai RM321,195.70 dalam satu akaun bank serta harta dan saham di sebuah syarikat di Labuan sebanyak 540,000 unit yang berjumlah RM1.5 juta.

Bagaimanapun, Hakim Nassir memerintahkan hutang piutang bapanya seperti kad kredit berjumlah RM32,208.70 hendaklah terlebih dulu dibayar sebelum harta lain diagihkan kepada waris.

Mahkamah memerintahkan perintah itu berkuat kuasa dalam masa tujuh hari.

Pascal, pengerusi dan juga ketua pegawai eksekutif di sebuah syarikat penasihat kewangan, merupakan anak tunggal kepada Hussain.

Hussain meninggal dunia dalam kejadian tembak 29 Julai di tempat letak kereta berhampiran Tokong Kuan Yin di Lorong Ceylon.

Dalam keputusannya, Hakim Nassir berkata berdasarkan dokumen yang dikemukakan, mahkamah mendapati tiada waris lain selain Pascal.

"Berdasarkan fakta itu, mahkamah mensabitkan bahawa Hussain meninggalkan seorang waris dengan nisbah pembahagian 1:1," katanya.

Dalam afidavit bagi menyokong permohonannya yang dikemukakan menerusi peguamnya Akberdin Abdul Kadir, Pascal menyatakan dia dilahirkan pada 20 Ogos 1967 di Switzerland dan mempunyai dua kerakyatan iaitu United Kingdom dan Switzerland.

Beliau berkata, datuknya iaitu Ahmad Najadi dan neneknya Balkis Najadi telah meninggal dunia pada 1998 dan 2008, masing-masing di Bahrain dan Iran. BERNAMA

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain