Anak Tunggal Hussain Najadi Peroleh Harta RM1.8 Juta

KUALA LUMPUR: Anak lelaki tunggal kepada pengasas Kumpulan Perbankan Arab Malaysia, Hussain Ahmad Najadi yang meninggal dunia dalam kejadian tembak di sini Julai lalu, hari ini berjaya memperoleh harta milik bapanya bernilai RM1.8 juta.

Ini berikutan Mahkamah Tinggi Syariah di sini membenarkan permohonan tuntutan faraid yang difailkan Pascal Ahmad Najadi, 46, terhadap harta itu.

Hakim Syarie Nassir Abdul Aziz membuat keputusan itu selepas meneliti permohonan Pascal mengikut Seksyen 50 Akta Pentadbiran Undang-undang Keluarga Islam Wilayah-Wilayah Persekutuan 1998.

Jumlah harta RM1.8 juta yang diperoleh Pascal itu termasuk wang tunai RM321,195.70 dalam satu akaun bank serta harta dan saham di sebuah syarikat di Labuan sebanyak 540,000 unit yang berjumlah RM1.5 juta.

Bagaimanapun, Hakim Nassir memerintahkan hutang piutang bapanya seperti kad kredit berjumlah RM32,208.70 hendaklah terlebih dulu dibayar sebelum harta lain diagihkan kepada waris.

Mahkamah memerintahkan perintah itu berkuat kuasa dalam masa tujuh hari.

Pascal, pengerusi dan juga ketua pegawai eksekutif di sebuah syarikat penasihat kewangan, merupakan anak tunggal kepada Hussain.

Hussain meninggal dunia dalam kejadian tembak 29 Julai di tempat letak kereta berhampiran Tokong Kuan Yin di Lorong Ceylon.

Dalam keputusannya, Hakim Nassir berkata berdasarkan dokumen yang dikemukakan, mahkamah mendapati tiada waris lain selain Pascal.

"Berdasarkan fakta itu, mahkamah mensabitkan bahawa Hussain meninggalkan seorang waris dengan nisbah pembahagian 1:1," katanya.

Dalam afidavit bagi menyokong permohonannya yang dikemukakan menerusi peguamnya Akberdin Abdul Kadir, Pascal menyatakan dia dilahirkan pada 20 Ogos 1967 di Switzerland dan mempunyai dua kerakyatan iaitu United Kingdom dan Switzerland.

Beliau berkata, datuknya iaitu Ahmad Najadi dan neneknya Balkis Najadi telah meninggal dunia pada 1998 dan 2008, masing-masing di Bahrain dan Iran. BERNAMA

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain