KLIA2 Dijangka Beroperasi Mei Tahun Depan - Semasa | mStar

KLIA2 Dijangka Beroperasi Mei Tahun Depan

SEPANG: KUB Malaysia Bhd telah menyiapkan landasan ketiga di terminal baharu untuk syarikat penerbangan tambang rendah, KLIA2, kata pengerusi Datuk Seri Abd Halim Abd Samad.

Beliau berkata projek landasan itu berjaya disiapkan mengikut jadual, sebelum pembukaan KLIA2, yang dijangka pada Mei tahun hadapan. "Penyiapan itu menandakan satu lagi kejayaan untuk kumpulan kerana ini ialah penceburan pertamanya ke dalam perniagaan pembinaan lapangan terbang," kata beliau di sini, Isnin.

Abd Halim berkata demikian selepas menyaksikan pendaratan percubaan pesawat komersil pertama Boeing 737-900ER Malindo Air di landasan ketiga itu.

Turut hadir ialah Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Hishammuddin, yang juga Menteri Pertahanan berkata, siapnya landasan itu merupakan satu kejayaan besar dalam sejarah penerbangan negara.

"Hanya pencahayaan darat lapangan terbang itu sahaja yang boleh selesai," kata beliau. Mengenai dakwaan landasan itu tidak dibina mengikut spesifikasi yang mungkin boleh menjuruskan kepada kemendapan, Hishammuddin berkata ianya tidak adil untuk semua pihak yang telah bekerja keras menyiapkan projek itu.

"Sekiranya landasan kita mendap, saya tidak rasa badan antarabangsa akan mengiktiraf tahap profesional yang ada dalam pasukan kita.

"Kita terus berjaya mengekalkan kedudukan kita dalam Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa," kata beliau.

Mengenai perkembangan KLIA2, Hishammuddin berkata pembinaannya berjalan lancar dan bersedia memenuhi tarikh akhir tahun depan.

Beliau berkata pasukan petugas KLIA2, diketuai oleh Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi, melaporkan perkembangan kepada beliau setiap minggu.

Landasan sepanjang 3,960 meter dan lebar 60 meter itu boleh menampung sebarang pesawat pada masa ini beroperasi termasuk B-744 dan A340-600 atau pesawat sama pada kapasiti penuh.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain