KPWKM Tubuh Jawatankuasa Teliti Laporan Ketua Audit Negara

Rohani. Foto AZMAN GHANI / THE STAR
Rohani. Foto AZMAN GHANI / THE STAR
Rohani. Foto AZMAN GHANI / THE STAR

PETALING JAYA: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) telah menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi meneliti dan mengkaji Laporan Ketua Audit Negara 2013.

Menterinya, Datuk Rohani Abdul Karim berkata, KPWKM sebenarnya mempunyai bahagian audit tetapi satu jawatankuasa khas diperkenalkan bagi meneliti laporan audit berkenaan.

“Bukan hendak kata sahih atau tidak sahih (laporan audit), tetapi kami mahu melihat sejauh mana perkara itu (teguran) boleh berlaku. Pada masa yang sama, kami melakukan siasatan mengenainya.

“Pada masa ini, kami dalam peringkat untuk membuat laporan maklum balas kepada Jabatan Audit Negara dan akan melakukan penambahbaikan kementerian bagi mengelakkan perkara tersebut berulang,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada wartawan selepas membuat lawatan khas kementerian ke ibu pejabat Star Publication (M) Berhad di Menara Star di sini, Isnin.

Turut sama Timbalan Pengerusi Eksekutif Star Publications (M) Berhad, Tan Sri Vincent Lee, Timbalan Ketua Pengarang 1 Kumpulan The Star, June Wong Har Leng dan Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik) KPWKM, Datuk Harjeet Singh Hardev Singh.

KPWKM antara kementerian yang ditegur dalam pembentangan laporan tahunan Ketua Audit Negara bagi tahun 2012 termasuklah kes individu yang telah meninggal dunia dilaporkan masih menerima bantuan kewangan.

Rohani berkata, KPWKM sebenarnya berterima kasih di atas teguran menerusi laporan itu.

“Kita sebenarnya berterima kasih atas teguran itu daripada Ketua Audit Negara. Ia ibarat sebagai ‘wake up call’ (teguran untuk penambahbaikan) di mana saya mengambilnya (teguran) secara positif.

“Apa sahaja teguran itu, kita sama-sama menelitinya dan kita cuba untuk memperbaiki. Tidak dinafikan terdapat beberapa perkara yang terjadi dan ia melibatkan kepentingan awam.

"Dan berdasarkan teguran itu, kita menubuhkan jawatankuasa khas untuk meneliti perkara tersebut,” katanya.

Antara lain dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012 menyatakan bahawa KPWKM dikesan gagal menguruskan pemberian bantuan kewangan kepada badan-badan bukan kerajaan (NGO) dengan baik.

Dalam laporan itu turut mendedahkan bahawa Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di bawah KPWKM masih memberi bantuan kebajikan kepada 145 orang yang telah meninggal dunia di Kelantan, Sabah dan Negeri Sembilan.

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain