Empat Warga Indonesia Dihukum Gantung Edar 28 Kg Dadah

GEORGE TOWN: Empat lelaki warga Indonesia dijatuhi hukuman gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini selepas didapati bersalah mengedar 10.74kg methylenedioxymethamphetamine (MDMA) dan 17.36kg ketamine, empat tahun lepas.

Hakim Datuk Zamani Abdul Rahim membuat keputusan itu selepas mendapati pembelaan Dwi Suprianto Mei, 45, Fredy Hermawan, 42, Andy Paksi, 40, dan Indra Mulyadi, 42, tidak boleh dipercayai, bersifat penafian dan rekaan semata-mata.

"Mahkamah berpuas hati dan mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah di akhir kes pembelaan dan gagal mematahkan kes pendakwaan. Justeru, keempat-empat tertuduh didapati bersalah dan digantung sampai mati," katanya.

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa mengedar dadah itu di sebuah rumah beralamat 243, Jalan Batu Ferringhi dekat sini pada 9.30 malam, 27 Oktober 2009. Dadah itu ditemui sepasukan polis yang menyerbu rumah berkenaan yang dipercayai makmal memproses dadah terbesar di Pulau Pinang.

Keempat-empat lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Suhaimi Ibrahim, Dwi Suprianto dan Andy Paksi diwakili peguam Ranjit Singh Dhillon manakala Fredy Hermawan dan Indra Mulyadi diwakili peguam Hussaini Abdul Rashid. -BERNAMA

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain