TH Cadang Tambah Kuota Haji Untuk Kurangkan Jemaah Tunggu Giliran - Semasa | mStar

TH Cadang Tambah Kuota Haji Untuk Kurangkan Jemaah Tunggu Giliran

MACHANG: Lembaga Tabung Haji (TH) bercadang menambah kuota haji bagi jemaah Malaysia dalam usaha untuk mengurangkan bilangan jemaah yang terpaksa menunggu giliran ke Tanah Suci antaranya hingga 49 tahun.

Mengumumkan demikian Pengerusi TH, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, tambahan kuota itu adalah untuk sejumlah 600 orang daripada seramai 21,600 sekarang kepada 22,200 orang. Ini dilakukan menerusi pemansuhan penghantaran petugas haji dari negara ini pada musim haji tahun depan, katanya. Tambahan ini akan dapat diagihkan di kalangan lebih sejuta bakal jemaah yang telah berdaftar dengan TH, kata Abdul Azeez. Berikutan itu, TH akan melantik mereka yang bermastautin sama ada di Madinah atau di Mekah sebagai petugas untuk membantu jemaah haji dari negara ini agar dapat mengerjakan haji dengan lebih sempurna.

"Kita dapati ramai rakyat Malaysia tiggal di Arab Saudi sebagai penduduk tetap dan jika ia tidak mencukupi kita bersedia melantik rakyat Indonesia," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan kepada keluarga jemaah haji Allahyarham Shamsiah Yaacob, 59, yang meninggal dunia di Tanah Suci Mekah pada 28 September lepas.

Bantuan itu diterima oleh anak sulung Shamsiah, Azliman Awang, 40.

Turut hadir di majlis itu anggota Parlimen Machang, Datuk Jazlan Yaacob.

Abdul Azeez berkata, langkah itu menjimatkan kos yang ditanggung TH kerana menampung tambang petugas dari negara ini sebagaimana diamalkan sebelum ini.

Katanya, mulai tahun depan pihaknya akan memperhalusi supaya mereka yang tidak pernah menunai haji diberikan keutamaan berbuat demikian.

Selain itu beliau juga memberi jaminan pemberian subsidi sebanyak RM5,575 kepada setiap bakal haji yang terpilih untuk menunaikan ibadah itu akan diteruskan walaupun ekonomi dunia diramalkan tidak menentu.

Katanya, ini bermakna perbelanjaan setiap bakal haji masih kekal iaitu sebanyak RM9,980, perbelanjaan terendah di dunia. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain