2.5 Juta Pekerja Asing Perlu Ada I-Kad - Semasa | mStar

2.5 Juta Pekerja Asing Perlu Ada I-Kad

Ahmad Zahid.
Ahmad Zahid.

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan menguatkuasakan penggunaan I-Kad kepada kira-kira 2.5 juta pekerja asing di negara ini secara berperingkat bermula 15 November ini.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, pengeluaran pertama kad itu akan disasarkan kepada seramai 646, 000 pekerja asing sedia ada di negara ini.

Jelasnya, kad itu akan dikeluarkan oleh Percetakan Nasional Malaysia Berhad (PNMB).

Menurut Ahmad Zahid, kad tersebut akan dilengkapi dengan beberapa ciri-ciri keselamatan yang telah diperbaharui seperti biometrik dan kod bar yang akan dijadikan rujukan apabila operasi penguatkuasaan dijalankan.

"Kad itu juga akan digunakan oleh anggota penguatkuasaan bagi menentukan kesahihan sama ada pekerja asing itu memperoleh dokumen yang dikeluarkan Jabatan Imigresen," katanya pada sidang media selepas lawatan kerja dan majlis pelancaran Al-Quran Tafsir Ar-Rahman PNMB di sini, Jumaat.

Ahmad Zahid berkata, warna kad tersebut akan dikeluarkan mengikut sektor pekerjaan.

"Pengeluaran kad mengikut warna itu adalah bertujuan bagi menggantikan keperluan asal golongan ini membawa pasport sebagai dokumen penting bagi menentukan mereka adalah pekerja asing yang sah," katanya.

Beliau berkata, kad tersebut akan ditanggung sepenuhnya oleh pekerja dan tidak melibatkan kos tambahan kepada majikan.

Jelas Ahmad Zahid, menerusi pengeluaran kad itu, beliau yakin sistem penguatkuasaan dapat diperkukuhkan dalam usaha mengusir pendatang asing tanpa izin (Pati) yang masih berada di negara ini.

"Kita harap apabila I-Kad ini dikeluarkan sepenuhnya, anggota penguatkuasaan akan meneruskan operasi untuk membersihkan Pati di negara ini," katanya.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata, selain pekerja asing, pengenalan I-Kad juga akan dikuatkuasakan kepada semua pelajar asing yang menuntut di institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain