Perdana Menteri Kanada Akan Melakukan Lawatan Rasmi Ke Malaysia - Semasa | mStar

Perdana Menteri Kanada Akan Melakukan Lawatan Rasmi Ke Malaysia

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Kanada Stephen Harper akan melakukan lawatan rasmi tiga hari ke Malaysia dari Jumaat, atas jemputan rakan sejawatnya Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata lawatan pertama Harper ke Malaysia atas kapasitinya sebagai perdana menteri akan membantu memperkukuh hubungan Malaysia dengan Kanada.

"Kedua-dua perdana menteri dijangka mengadakan mesyuarat dua hala mengenai pelbagai kerjasama dua hala, menumpukan pada perdagangan dan pelaburan dalam bidang minyak dan gas serta sektor pertanian, perladangan dan pengangkutan," katanya.

Pada majlis taklimat kepada pengamal media menjelang lawatan itu di sini pada Rabu, Anifah berkata fokus hubungan dua hala antara Malaysia dan Kanada telah beralih daripada berorientasikan produk kepada berasaskan pelaburan dua hala dengan pelaburan antara kedua-dua negara mencatatkan peningkatan ketara beberapa tahun lepas.

Menteri itu berkata lawatan itu bakal meningkatkan lagi kerjasama dalam bidang keselamatan dan ketenteraan, perkara berkaitan kewangan dan pembabitan sektor swasta.

Kali terakhir perdana menteri Kanada melawat Malaysia ialah Jean Chretien yang menghadiri Sidang Kemuncak Apec di Kuala Lumpur pada 1998.

Lawatan peringkat tertinggi yang terakhir dari Malaysia ialah oleh bekas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, pada 2010. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

14 ciri WhatsApp yang mungkin anda tak tahu

Model Playboy buah hati baharu Neymar