Pengerusi DAP Melaka Puji Ketua Menteri - Semasa | mStar

Pengerusi DAP Melaka Puji Ketua Menteri

Goh Leong San
Goh Leong San

MELAKA: Pengerusi DAP negeri Goh Leong San secara terbuka memuji Ketua Menteri yang baharu Datuk Idris Haron dengan memanggil beliau sebagai "pengurus yang mudah didekati dan profesional".

Goh, yang sering disebut-sebut sebagai 'penghasut' Dewan Undangan Negeri Melaka serta pemimpin pembangkang yang paling dihormati menyifatkan Idris sebagai seorang lelaki dengan beberapa ungkapan tetapi menjadi seorang teknokrat dalam hal-hal mentadbir negeri ini.

"Saya tidak sengaja memuji beliau tetapi beliau perlu diberi kredit. Kami, sebagai pembangkang telah menemui beliau dalam banyak isu dan beliau melihat kesusahan kami tanpa menolaknya.

"Saya percaya bahawa kita harus memberi kredit yang layak diterimanya. Idris telah melakukan kerja secara senyap-senyap tanpa mendapat publisiti," kata Adun Duyong kepada The Star ketika ditemui di luar ruang legar perhimpunan, Rabu.

Goh berkata Melaka bernasib baik kerana mempunyai ketua menteri yang fasih berbahasa Inggeris dan Jepun.

"Pendekatan beliau terhadap isu yang buruk juga harus dipuji. Idris tidak bertindak balas secara emosi atau mengarut.

"Terdapat perkara-perkara tertentu yang mana ketua menteri tidak mempunyai pengalaman dalam pengendalian, tetapi secara keseluruhan, beliau bagus," katanya.

Goh berkata negeri itu secara beransur-ansur memperlihatkan perubahan pragmatik sejak Idris mengambil alih.

"Berikan beliau masa dan kita dapat melihat perubahan yang lebih positif di negeri ini di bawah kepimpinan Idris.

"Pengkritik di luar sana ... (tidak ada) sedar bahawa ketua menteri adalah seorang pemimpin yang sistematik dan rasional, katanya.

Goh berkata, sebagai seorang ahli politik yang berpengalaman, beliau boleh mengukur sama ada seseorang individu itu boleh melaksanakannya.

"Saya melihat Idris mempunyai potensi dan kepintaran untuk menerajui negeri ke tahap yang lebih tinggi.

"Baru hanya empat bulan sejak beliau dilantik sebagai ketua menteri. Beri beliau masa untuk melakukan lebih banyak untuk semua rakyat Melaka," kata Goh.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin