PAC Tiada Kuasa Penguatkuasaan, Perkenal Jawatankuasa Lebih Tinggi - Guan Eng - Semasa | mStar

PAC Tiada Kuasa Penguatkuasaan, Perkenal Jawatankuasa Lebih Tinggi - Guan Eng

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) tidak akan berkesan kerana tidak mempunyai kuasa penguatkuasaan, kata Lim Guan Eng (DAP- Bagan).

Bercakap kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Rabu, Guan Eng berkata orang ramai tidak akan takut dengan PAC kerana ia tidak mempunyai kuasa untuk penguatkuasaan dan tidak boleh menghukum penjawat awam yang tidak patuh.

"Pengerusi PAC yang baharu mungkin seorang yang ikhlas dan jujur, tetapi apa ertinya jika tidak ada penguatkuasaan? Siapa yang akan takut?" kata Guan Eng, Rabu.

Sebagai penyelesaian, beliau mencadangkan sebuah jawatankuasa lebih tinggi dengan tiga ahli - timbalan perdana menteri, ketua pembangkang dan ketua audit negara.

"Tiga ahli dalam jawatankuasa ini boleh melihat hasil semakan laporan Audit dan menentukan tindakan yang perlu diambil berdasarkan laporan itu," katanya.

Mengulas mengenai laporan Audit 2012 yang dibentangkan di Dewan Rakyat pada Selasa, Guan Eng berkata tindakan serius perlu diambil jika laporan seterusnya adalah berkaitan salah urus dana oleh kementerian dan badan-badan berkanun kerajaan.

Sementara itu, Azmin Ali (PKR-Gombak) berkata telah menjadi satu trend bagi laporan Audit Negara yang akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada jam kesebelas.

"Dengan cara ini, Ahli Parlimen tidak dapat menggunakan kandungan laporan itu untuk membuat kritikan dan membahaskan laporan tersebut.

"Bagaimanapun, kami (Ahli Parlimen pembangkang) akan meneliti laporan secara terperinci dan membawa isu-isu itu pada sesi Parlimen akan datang," katanya.

Artikel Sebelum

Obama Tangguh Datang Ke Malaysia

Artikel Berikut

PDRM Bakal Peroleh Aset Baharu - KPN

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain