Malaysia Menang Kerusi Dalam Majlis ICAO - Semasa | mStar

Malaysia Menang Kerusi Dalam Majlis ICAO

KUALA TERENGGANU: Malaysia memenangi kerusi Anggota Majlis Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) bagi penggal 2013-2016 bagi kategori Bahagian III.

Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata kejayaan itu diumumkan pada majlis pengundian anggota majlis ICAO di Montreal, Kanada semalam yang turut dihadiri wakil dari 191 negara.

"Kejayaan ini merupakan satu kebanggaan yang susah hendak digambarkan bagi Kementerian Pengangkutan.

"Saya mendapat ucapan tahniah daripada semua yang terlibat dalam industri itu (penerbangan) dan saya berharap kejayaan ini dapat melonjakkan lagi kedudukan kementerian ke tahap yang lebih tinggi dan baik," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika menghadiri program Hari Ketua Pengarah JPJ Bertemu Pelanggan di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Pengarah JPJ Datuk Ismail Ahmad.

Hishammuddin berkata, faktor kemenangan itu antaranya adalah kestabilan, keamanan dan tumpuan negara kepada agenda yang lebih luas.

"Kita bukan sahaja memberi tumpuan kepada negara sendiri, tetapi serantau sehingga ke peringkat antarabangsa, rantaian-rantaian itulah dan penghormatan dari negara lain, saya percaya memberikan sedikit kelebihan kepada kita," katanya.

Katanya usaha merebut kerusi majlis ICAO kali ini melihatkan persaingan sengit membabitkan 13 kerusi dipertandingkan dalam kalangan 191 negara anggota ICAO.

ICAO adalah sebuah badan khusus di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang ditubuhkan pada 1944 untuk menggalakkan pembangunan dan keselamatan penerbangan awam di seluruh dunia.

Ia berpangkalan di Montreal, Kanada dan mempunyai tujuh pejabat serantau di seluruh dunia. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain