Malaysia Menang Kerusi Dalam Majlis ICAO - Semasa | mStar

Malaysia Menang Kerusi Dalam Majlis ICAO

KUALA TERENGGANU: Malaysia memenangi kerusi Anggota Majlis Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) bagi penggal 2013-2016 bagi kategori Bahagian III.

Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata kejayaan itu diumumkan pada majlis pengundian anggota majlis ICAO di Montreal, Kanada semalam yang turut dihadiri wakil dari 191 negara.

"Kejayaan ini merupakan satu kebanggaan yang susah hendak digambarkan bagi Kementerian Pengangkutan.

"Saya mendapat ucapan tahniah daripada semua yang terlibat dalam industri itu (penerbangan) dan saya berharap kejayaan ini dapat melonjakkan lagi kedudukan kementerian ke tahap yang lebih tinggi dan baik," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika menghadiri program Hari Ketua Pengarah JPJ Bertemu Pelanggan di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Pengarah JPJ Datuk Ismail Ahmad.

Hishammuddin berkata, faktor kemenangan itu antaranya adalah kestabilan, keamanan dan tumpuan negara kepada agenda yang lebih luas.

"Kita bukan sahaja memberi tumpuan kepada negara sendiri, tetapi serantau sehingga ke peringkat antarabangsa, rantaian-rantaian itulah dan penghormatan dari negara lain, saya percaya memberikan sedikit kelebihan kepada kita," katanya.

Katanya usaha merebut kerusi majlis ICAO kali ini melihatkan persaingan sengit membabitkan 13 kerusi dipertandingkan dalam kalangan 191 negara anggota ICAO.

ICAO adalah sebuah badan khusus di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang ditubuhkan pada 1944 untuk menggalakkan pembangunan dan keselamatan penerbangan awam di seluruh dunia.

Ia berpangkalan di Montreal, Kanada dan mempunyai tujuh pejabat serantau di seluruh dunia. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain