Laporan Ketua Audit Negara Dibentang Secara Bersiri Mulai Tahun Ini - Semasa | mStar

Laporan Ketua Audit Negara Dibentang Secara Bersiri Mulai Tahun Ini

KUALA LUMPUR: Mulai tahun ini, Laporan Ketua Audit Negara Mengenai Aktiviti Kerajaan Persekutuan, Badan Berkanun Persekutuan dan Kerajaan-kerajaan Negeri, dibentangkan dalam tiga siri.

Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2012 Siri 1 dan 2 dibentangkan di Parlimen hari ini selepas mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong manakala Siri 3 dijangka dikemukakan pada November bersama-sama Laporan Ketua Audit Negara Penyata Kewangan dan Pengurusan Kewangan Kementerian/Jabatan Kerajaan Persekutuan.

Menurut kenyataan ketua audit negara pada Selasa, langkah itu merupakan satu daripada empat inisiatif baharu di bawah Program Transformasi Kerajaan (GTP) 2.0 di bawah Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA) Membanteras Rasuah.

Ia bertujuan supaya tindakan susulan dan penambahbaikan boleh diambil lebih cepat ke atas isu-isu yang dibangkitkan oleh Jabatan Audit.

Satu lagi inisiatif di bawah NKRA itu ialah Paparan Susulan Laporan Ketua Audit Negara secara dalam talian yang dilancarkan oleh ketua setiausaha negara pada 30 Mei dan mula beroperasi hari ini.

Melalui paparan susulan itu orang ramai boleh mengakses untuk mengetahui status tindakan susulan terhadap isu-isu yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara setiap tahun mulai tahun 2011.

Menurut kenyataan itu, dua lagi inisiatif di bawah NKRA berkenaan ialah penubuhan jawatankuasa tindakan dan penubuhan 'Putrajaya Inqusition'.

Jawatankuasa Tindakan yang dipengerusikan oleh ketua audit negara ialah untuk memastikan siasatan lanjut ke atas kes-kes disyaki melibatkan penipuan atau rasuah yang dikenal pasti dalam Laporan Ketua Audit Negara, manakala 'Putrajaya Inquisition' pula yang dipengerusikan oleh perdana menteri akan menyelesaikan kes-kes yang belum dapat diselesaikan sebegitu lama.

Bagi Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2012 Siri 1 dan 2, sebanyak 121 pengauditan prestasi dan 49 pengauditan pengurusan syarikat kerajaan telah dilaksanakan di peringkat persekutuan dan negeri.

Pengauditan ini dilaksanakan merangkumi bidang pembinaan, penyenggaraan, penguatkuasaan undang-undang, perolehan, pengurusan aset, pengurusan hasil cukai, program peningkatan sosioekonomi, pertanian, infrastruktur, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) serta pengurusan syarikat.

Perbendaharaan Malaysia juga mengeluarkan Laporan Maklum Balas mengenai Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2012 Siri 1 dan 2 yang memberikan ulasan/tindakan terkini daripada ketua perkhidmatan terhadap isu-isu yang dilaporkan oleh ketua audit negara dalam laporan berkenaan.

Kandungan laporan itu dan sinopsisnya boleh dilayari dalam Laman Web Jabatan Audit Negara di alamat http://www.audit.gov.my mulai hari ini.

Sebarang pertanyaan lanjut/pandangan mengenai laporan itu boleh dialamatkan kepada Warkah Untuk Ketua Audit Negara. Cakera padat (CD) yang mengandungi Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2012 Siri 1 dan 2 serta Laporan Maklum Balas oleh Perbendaharaan Malaysia turut diedarkan kepada pihak media di Parlimen. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain