Calon BN Klias Mungkin Menang Jika PKR Tidak Rasuah Pengundi - Semasa | mStar

Calon BN Klias Mungkin Menang Jika PKR Tidak Rasuah Pengundi

KOTA KINABALU: Calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Klias pada pilihan raya umum ke-13 memberitahu Mahkamah Pilihan Raya di sini pada Selasa bahawa beliau mungkin menang jika PKR tidak mengamalkan rasuah untuk meraih lebih banyak undi.

Isnin Aliasnih berkata calon PKR Datuk Seri Lajim Ukin menang dengan majoriti hanya 179 undi disebabkan wang yang dijanjikannya jika 12,722 pengundi berdaftar DUN Klias mengundi Lajim pada pilihan raya umum 5 Mei lepas.

Isnin memberitahu Hakim Pilihan Raya Datuk Yew Jen Kie bahawa beliau dimaklumkan oleh pengundi berdaftar di kawasan pilihan raya itu bahawa PKR mengagihkan sampul masing-masing berisi wang tunai RM50 dan kupon yang boleh ditebus untuk mendapatkan wang tunai RM100 setiap kupon jika Lajim menang.

Beliau menyimpulkan bahawa pengagihan sampul itu merupakan modus operandi Lajim untuk meraih undi agar beliau memenangi pilihan raya itu.

Beliau berkata kupon itu, yang memaparkan logo PKR dan nama Lajim, yang turut bertanding bagi kerusi Parlimen Beaufort, serta nama calon PKR bagi kerusi DUN Kuala Penyu Datuk John Ghani, tidak menyatakan nama dan alamat pencetak serta penerbit, yang menyalahi Seksyen 11(1)(c) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Dalam petisyen pilihan raya itu, Isnin menamakan Lajim, pengerusi PKR Negeri, yang memenangi kerusi Klias, sebagai responden pertama manakala Pegawai Pengurus pilihan raya bagi kerusi DUN Klias Jupari

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Model buta sebelah kerana tatu mata

Tommy Thomas letak jawatan Peguam Negara