Isu Pemilihan CEC: Dialog Antara DAP Dan ROS Dicadang - Semasa | mStar

Isu Pemilihan CEC: Dialog Antara DAP Dan ROS Dicadang

PETALING JAYA: DAP seharusnya mendengar nasihat Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) bagi mengelakkan masalah melibatkan Akta Pertubuhan, kata seorang profesor undang-undang.

Profesor Emeritus Undang-undang dari UiTM, Datuk Dr Shad Saleem Faruqi turut mencadangkan supaya DAP mengadakan dialog bersama ROS dan mendengar nasihat jabatan itu.

Beliau berkata, ketika menjawab mengenai pertikaian antara DAP dan ROS sejak pemilihan baru yang dijadualkan pada Ahad dalam memilih anggota jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) parti.

ROS menasihatkan DAP untuk mengadakan pemilihan baru dalam kongres nasional yang memerlukan parti itu untuk memberi notis 10 minggu untuk cawangan dan perwakilan.

Bagaimanapun, DAP menegaskan tentang rancangan untuk mengadakan pilihan raya baru CEC dalam kongres khas di One World Hotel di sini Ahad selepas memberi notis kepada cawangan selama tiga minggu.

Mahkamah Tinggi memutuskan pada Jumaat bahawa ia tidak mempunyai bidang kuasa untuk campur tangan dalam hal ehwal parti apabila membatalkan saman yang difailkan oleh David Dass untuk menghentikan pemilihan baru.

Pengerusi Jawatankuasa Kongres Khas DAP, Anthony Loke, terdapat peruntukan untuk mengadakan pemilihan CEC dalam kongres khas di bawah Perintah Tetap parti 46 Jadual Pertama.

Sebagai tindak balas, Prof Shad berkata, perintah itu cuma tidak dapat menolak perlembagaan parti, kecuali perlembagaan membenarkan ia berlaku.

"Secara umumnya, undang-undang perintah yang lebih rendah tidak boleh menolak peraturan perintah yang lebih tinggi," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Timbalan Setiausaha Penganjur MCA, Datuk Heng Seai Kie berkata, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng perlu mengambil tanggungjawab terhadap permasalahan itu dan bukannya cuba beralih menyalahkan kesilapan pemilihan kepada pihak luar.

Menyifatkan langkah Lim dalam menggesa Ketua Pengarah ROS, Datuk Abdul Rahman Othman untuk meletakkan jawatan sebagai "gaya tipikal Guan Eng", Heng mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang itu supaya melepaskan jawatan dalam parti terlebih dahulu.

Beliau berkata, keputusan CEC yang bermasalah mendedahkan kecuaian dan kegagalan Lim untuk memimpin DAP.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

JAIP Tahan Imam Disyaki Pengikut Syiah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain