Undang-Undang Pencegahan Jenayah Perlu Untuk Keselamatan Awam - Dr Mahathir - Semasa | mStar

Undang-Undang Pencegahan Jenayah Perlu Untuk Keselamatan Awam - Dr Mahathir

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Rang Undang-undang Pencegahan Jenayah (Pindaan dan Pemerluasan) 2013 diperlukan di Malaysia bagi keselamatan awam dan pencegahan jenayah.

Beliau berkata 'undang-undang ketat' itu akan membantu mencegah kes seperti kejadian tembakan yang kerap berlaku selepas Ordinan Darurat dimansuhkan. "Saya fikir negara buat masa ini memerlukan undang-undang ketat sedemikian. "Sebaik sahaja kita mansuhkan undang-undang, anda lihat apa yang terjadi kerana orang belum betul-betul maju dan berpendidikan untuk menghargai undang-undang," katanya selepas menyampaikan tawaran biasiswa kepada penerima Yayasan Jeffrey Cheah di Universiti Sunway dekat sini, Jumaat.

Rang Undang-undang Pencegahan Jenayah (Pindaan dan Pemerluasan) 2013 dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada Rabu.

Pindaan itu membenarkan suspek jenayah berat ditahan tanpa perbicaraan.

Sementara itu, Dr Mahathir berkata kemunculan banyak institusi pengajian tinggi swasta telah memberi peluang kepada pelajar yang tidak mendapat tempat di universiti awam.

Selain itu, institusi swasta yang semakin pesat berkembang membantu mengurangkan beban kerajaan untuk menyediakan tempat bagi memenuhi keperluan pendidikan yang semakin meningkat masa kini.

"Pihak swasta telah tolong dan ambil peluang untuk tubuh institusi pengajian tinggi bagi memenuhi keperluan pendidikan negara.

"(Ini membantu) Malaysia menjadi pusat pendidikan yang menjadi tumpuan pelajar dari luar kerana kos yang masih rendah tetapi mempunyai standard yang sama dengan universiti di negara maju," katanya.

Sebanyak 501 pelajar menerima biasiswa Yayasan Jeffrey Cheah. Amaun yang disalurkan pada 2013 ialah RM17.2 juta menjadikan jumlah keseluruhan biasisiwa diberikan yayasan itu setakat ini lebih RM132 juta.

Turut hadir isteri Dr Mahathir, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali dan pemegang amanah dan pengasas yayasan itu Tan Sri Dr Jeffrey Cheah. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Tumpahan Bahan Radioaktif Di MASkargo LCCT

Artikel Berikut

Zainul Fitri Kemuka Rayuan Tanding MT Umno

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain