Pemilihan Umno: Calon Bankrap, Kes Mahkamah Masih Boleh Dinyahsenaraikan - Semasa | mStar

Pemilihan Umno: Calon Bankrap, Kes Mahkamah Masih Boleh Dinyahsenaraikan

KUALA LUMPUR: Calon-calon yang nama mereka didapati tersenarai di dalam Jabatan Insolvensi atau masih terdapat kes yang sedang dalam perbicaraan di mahkamah akan tetap dinyahsenaraikan daripada bertanding dalam pemilihan Umno Oktober ini.

Setiausaha Kerja Umno, Datuk Abdul Raof Yusoh berkata, Ibu Pejabat Umno masih sedang dalam proses melakukan saringan melalui Jabatan Insolvensi dan pihak mahkamah bagi memastikan tiada calon yang bankrap atau masih didakwa di mahkamah bertanding dalam pemilihan parti kali ini.

"Mana-mana calon yang didapati dalam senarai insolvensi secara automatik namanya akan dinyahsenaraikan sebagai calon bagi semua peringkat.

"Jika mereka ada kes jenayah, kes mahkamah, yang didakwa dalam tempoh ini, mereka juga akan dinyahsenaraikan," katanya pada sidang media pengumuman calon bertanding, di sini, Rabu.

Kata Raof, senarai yang dikeluarkan pada Rabu hanyalah senarai selepas menunggu tempoh calon-calon menarik diri daripada bertanding.

Hanya seorang calon diumumkan menarik diri iaitu Ketua Penerangan Wanita Umno, Datuk Hamidah Osman yang terdahulu menawarkan diri bertanding jawatan naib ketua Wanita.

Abdul Raof juga berkata, setelah saringan dan siasatan selasai dilakukan, satu lagi senarai calon yang telah disenarai pendek akan diumumkan.

Beliau bagaimanapun tidak memberikan indikasi bila senarai muktamad akan diumumkan tetapi memberi jaminan siasatan akan selesai pada atau sebelum 7 Oktober.

Katanya, terdapat 33,682 calon bagi semua peringkat termasuk bahagian yang akan disaring pada kali ini.

"Kita ada 33,682 calon yang kita sedang teliti dan buat saringan, kita bekerja 24 jam untuk ini dan mencari semua maklumat," katanya lagi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain