Pemilihan Umno: Calon Bankrap, Kes Mahkamah Masih Boleh Dinyahsenaraikan - Semasa | mStar

Pemilihan Umno: Calon Bankrap, Kes Mahkamah Masih Boleh Dinyahsenaraikan

KUALA LUMPUR: Calon-calon yang nama mereka didapati tersenarai di dalam Jabatan Insolvensi atau masih terdapat kes yang sedang dalam perbicaraan di mahkamah akan tetap dinyahsenaraikan daripada bertanding dalam pemilihan Umno Oktober ini.

Setiausaha Kerja Umno, Datuk Abdul Raof Yusoh berkata, Ibu Pejabat Umno masih sedang dalam proses melakukan saringan melalui Jabatan Insolvensi dan pihak mahkamah bagi memastikan tiada calon yang bankrap atau masih didakwa di mahkamah bertanding dalam pemilihan parti kali ini.

"Mana-mana calon yang didapati dalam senarai insolvensi secara automatik namanya akan dinyahsenaraikan sebagai calon bagi semua peringkat.

"Jika mereka ada kes jenayah, kes mahkamah, yang didakwa dalam tempoh ini, mereka juga akan dinyahsenaraikan," katanya pada sidang media pengumuman calon bertanding, di sini, Rabu.

Kata Raof, senarai yang dikeluarkan pada Rabu hanyalah senarai selepas menunggu tempoh calon-calon menarik diri daripada bertanding.

Hanya seorang calon diumumkan menarik diri iaitu Ketua Penerangan Wanita Umno, Datuk Hamidah Osman yang terdahulu menawarkan diri bertanding jawatan naib ketua Wanita.

Abdul Raof juga berkata, setelah saringan dan siasatan selasai dilakukan, satu lagi senarai calon yang telah disenarai pendek akan diumumkan.

Beliau bagaimanapun tidak memberikan indikasi bila senarai muktamad akan diumumkan tetapi memberi jaminan siasatan akan selesai pada atau sebelum 7 Oktober.

Katanya, terdapat 33,682 calon bagi semua peringkat termasuk bahagian yang akan disaring pada kali ini.

"Kita ada 33,682 calon yang kita sedang teliti dan buat saringan, kita bekerja 24 jam untuk ini dan mencari semua maklumat," katanya lagi.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain