Muhyiddin Peringat Calon Patuhi Kod Etika Pemilihan Umno

KUALA LUMPUR: Lembaga Disiplin Umno telah diarah untuk mengingatkan semua anggota perwakilan dan calon parti supaya mematuhi 'kod etika pemilihan' pada pemilihan parti bulan depan.

Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, semua calon yang bertanding perlu memastikan mereka tidak melanggar etika yang ditetapkan kerana mereka akan dikenakan tindakan disiplin jika didapati bersalah.

Peringatan itu penting memandangkan banyak calon pada pemilihan kali ini merupakan muka baru, katanya kepada wartawan selepas merasmikan Persidangan Undang-Undang Persaingan yang pertama di sini, Rabu.

"Saya telah meminta Pengerusi Lembaga Disiplin, Tengku Tan Sri Ahmad Rithaudeen untuk memaklumkan secara lebih terperinci apa yang tersenarai dalam etika pemilihan parti (kepada para calon)," katanya.

Timbalan perdana menteri turut menegaskan supaya semua calon menjalankan kempen dan pemilihan mengikut peraturan dan bertertib.

Kod etika pemilihan Umno yang mula dilaksanakan pada pemilihan parti 2009 antara lain memberi penekanan berhubung rasuah politik yang disenaraikan sebagai kesalahan besar, selain kesalahan menfitnah pihak lawan.

Muhyiddin berkata calon yang bertanding, yang masih samar-samar mengenai kod etika dan peraturan pemilihan parti, perlu merujuk kepada Lembaga Disiplin untuk mendapatkan pemahaman yang lebih lanjut mengenai isu berbangkit.

Ini kerana calon yang melanggar kod etika pemilihan boleh dihadapkan ke Lembaga Disiplin, dan berisiko menghadapi keputusan pemilihan mereka dibatalkan jika memenangi sesuatu jawatan, katanya.

Mengenai tindakan banyak calon yang menarik diri daripada pertandingan semasa tempoh 'bertenang' yang berakhir pada Selasa, beliau berkata ia merupakan keputusan calon terlibat dan amalan itu dibenarkan.

"Mungkin kerana selepas menyerahkan borang, baru mereka tahu siapa yang bertanding, dan mereka memutuskan untuk menarik diri upaya memberi laluan kepada calon lain yang mereka lihat lebih kuat, berpengalaman dan berwibawa," katanya.

Dalam perkembangan lain, Muhyiddin yang juga Menteri Pendidikan berkata bayaran RM20juta kepada firma perunding McKinsey and Co bagi menjalankan kajian Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) adalah berpatutan kerana ia melibatkan eksesais yang besar.

"Ia bukan suatu perkara yang kita buat bersendirian kerana kita adakan perundingan, mengambil khidmat pakar dari peringkat antarabangsa, turun ke setiap negeri, buat hari terbuka dan sebagainya dalam tempoh dua tahun. Ia bukan sesuatu yang mudah," katanya.

Beliau berkata, Kementerian Pendidikan akan menjelaskan perkara itu lebih lanjut selepas semua bayaran itu diperincikan. - BERNAMA VMP HK RON

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

124 Penjenayah Ditembak Mati Sejak 2009

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain