Bajet Alternatif PR Dibentang Awal - Semasa | mStar

Bajet Alternatif PR Dibentang Awal

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat (PR) akan membentangkan Belanjawan Alternatif 2014 sebelum belanjawan rasmi yang akan dikeluarkan kerajaan pada 25 Oktober depan.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata, pembentangan bajet alternatif itu dipercayai mampu memberi nilai tambah kepada Bajet 2014 nanti.

"Seperti tahun-tahun lalu kami bentangkan terlebih dahulu sebelum kerajaan, dan seperti selalu juga idea-idea bajet kami akan 'ditiru' oleh kerajaan.

"Belanjawan Alternatif ini juga bertujuan untuk kerajaan mengusulkan sebuah belanjawan yang jujur lagi berani," katanya pada sidang media di lobi Parlimen pada Selasa.

Beliau berkata, sejak 16 tahun lalu belanjawan negara mengalami defisit sehingga memerlukan pembentangan usul pembekalan tambahan setiap tahun.

"PR memandang serius terhadap pembentangan Usul Perbekalan Tambahan ke atas perbelanjaan operasi bernilai RM15.014 billion yang terdiri daripada RM14.13billion untuk perbelanjaan bekalan dan RM888.46juta untuk perbelanjaan tanggungan.

"Usul Perbekalan Tambahan itu memberi tamparan hebat kepada ikrar Perdana Menteri untuk mengurangkan defisit Malaysia, sebaliknya memberi kesan negatif kepada kesihatan perbendaharaan awam Malaysia," katanya. Nurul Izzah berkata, pihaknya mengandaikan tiada perubahan ke atas ramalan pendapatan, nisbah belanjawan ke Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) akan melonjak kepada 5.5 peratus.

"Nisbah ini menunjukkan kerajaan BN gagal mencapai sasaran empat peratus seperti yang diumumkan mereka ketika pembentangan Belanjawan 2013," katanya.

Menurut Nurul Izzah, Belanjawan Alternatif 2014 yang akan dibentangkan PR itu nanti tertumpu kepada tanggungjawab fiskal yang mampam melalui reformasi struktur belanjawan seperti memperkukuhkan peraturan perbelanjaan dan pembelian aset kerajaan.

Tambah beliau, belanjawam itu juga mampu mengurangkan pembaziran, ketirisan dan kos yang melampau.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Bayi Lelaki Lima Bulan Ditemui Mati Di Taska

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain