UIAM Jalankan Kajian Mengenai Akta Undang-Undang Sivil - Rais

KUALA LUMPUR: Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) akan menjalankan kajian mengenai kesesuaian pemakaian Akta Undang-Undang Sivil 1956 pada masa ini, kata Presidennya Tan Sri Dr Rais Yatim.

"Undang-undang ini telah kita gunakan sejak tahun 1956 tanpa ada satu kajian yang menyeluruh dibuat, sedangkan banyak pihak yang mahu supaya akta yang diambil terus dari Great Britain itu dikaji semula," katanya.

Oleh itu, katanya UIAM menerusi Fakulti Undang-Undang akan mengadakan kajian mengenainya melalui penganjuran bengkel dengan penyertaan wakil dari Jabatan Peguam Negara, Majlis Peguam dan pihak berkaitan, bagi mencari kaedah terbaik supaya pembaharuan yang konkrit dapat diadakan untuk akta tersebut.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan persidangan "Undang-undang dan Masyarakat, Undang-undang KOmersil dan Kewangan Islam," di universiti itu di sini Rabu.

Beliau berkata Malaysia perlu memiliki bidang kuasa undang-undang yang mencerminkan warisan tamadun tempatan, selain mengkaji perundangan atau kes-kes di India, Fiji atau negara Islam lain, sekiranya sistem itu adil dan saksama dan boleh diguna pakai di negara ini.

Rais berkata Malaysia tidak perlu bergantung kepada duluan atau autoriti lama berasas hanya kepada United Kingdom kerana dalam keadaan tertentu, sukar bagi kita menggunakannya untuk menentukan kes-kes bersabit dengan tuntutan sivil.

"Sistem yang ada di tanah air termasuk di nusantara boleh dijadikan rujukan dalam menentukan sesuatu undang-undang, malah kajian semula terhadap Akta Sivil adalah selaras dengan perkembangan ekonomi dan sosial terkini di Malaysia," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain