Kerajaan Tiada Hasrat Laksana TPPA Dalam Masa Terdekat - Richard Riot - Semasa | mStar

Kerajaan Tiada Hasrat Laksana TPPA Dalam Masa Terdekat - Richard Riot

KUCHING: Kerajaan tidak akan menandatangani Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) yang menjadi kontroversi 'dalam masa terdekat', kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Richard Riot.

"Ia telah dibincangkan dalam Kabinet tidak kurang dari lima kali. Pada mesyuarat terakhir pada Rabu, kerajaan telah bersetuju tidak akan tergesa-gesa melaksanakan TPPA," kata Riot kepada pemberita di sini.

"Tiada Apa yang ditakutkan. Kita perlu sensitif terhadap apa yang kita tandatangani. Kini, khususnya TPPA, kerajaan akan perlahan-lahan (proses membuat keputusan) dan akan mengambil kira lebih banyak pandangan, bukan sahaja daripada agensi kerajaan, tetapi juga daripada sektor swasta."

Riot berkata demikian pada sidang akhbar selepas menutup seminar latihan kesatuan sekerja mengenai kepimpinan di sini.

Beliau ditanya mengenai rayuan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) baru-baru ini supaya kerajaan tidak menandatangani TPPA.

"Tetapi pandangan MTUC bukanlah satu-satunya segmen yang dipertimbangkan. Kementerian Sumber Manusia, apabila ada apa-apa kaitan dengan buruh, sering diminta untuk memberikan pendapatnya.

"Kementerian telah memberikan input. Kita tidak akan menandatangani dan mengesahkannya dalam masa terdekat," katanya.

MTUC berkata TPPA akan memudaratkan kesejahteraan 12.5 juta pekerja di Malaysia.

Presidennya, Khalid Atan, berkata maklum balas yang diterima daripada organisasi buruh di negara-negara lain, termasuk Amerika Syarikat, menunjukkan pekerja akan berada di dalam kerugian.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.