Terma Rundingan Industri Air Selangor Diketahui Umum Selepas Pertemuan Dengan Menteri - Semasa | mStar

Terma Rundingan Industri Air Selangor Diketahui Umum Selepas Pertemuan Dengan Menteri

SHAH ALAM: Terma-terma rundingan mengenai penyusunan semula industri air di Selangor akan diketahui umum selepas perjumpaan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dengan pemilik-pemilik syarikat konsesi air minggu depan.

Menyatakan demikian, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata: "Pihak pusat dan negeri telah meminta perkara-perkara ini tidak dihebahkan kepada umum sehingga Menteri (Ongkili) berjumpa dengan pemegang-pemegang konsesi".

Ini dilihat penting memandangkan pemilik-pemilik saham syarikat konsesi ini merupakan syarikat-syarikat yang tersenarai di dalam Bursa Malaysia.

Ongkili akan memberi taklimat tentang proses dan tatacara penyusunan semula industri air.

Khalid ditanya mengenai perkara itu dalam sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri di sini, Rabu.

Di antara isu-isu sensitif tetapi penting dalam rundingan itu ialah berhubung soal penilaian (aset syarikat-syarikat konsesi).

Kedua-dua pihak mempunyai perspektif yang berbeza tetapi tidaklah sehingga menggugat rundingan dan pengambilalihan aset dan syarikat konsesi oleh syarikat kerajaan negeri, katanya.

Terdapat empat syarikat konsesi air di Selangor - Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (SPLASH) yang merupakan anak syarikat Kumpulan Gamuda, dua anak syarikat Puncak Niaga Holdings Bhd, iaitu Puncak Niaga (M) Sdn Bhd dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) dan Korsortium Abass Sdn Bhd.

Mengenai projek rawatan air Langat 2 dalam rundingan antara kedua pihak, Khalid berkata rundingan penyusunan semula itu dijangka selesai menjelang 31 Disember depan.

Mengenai isu flat Taman Permata di Dengkil yang didapati tidak selamat untuk didiami, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri telah mengarahkan Permodalan Negeri Selangor Bhd untuk mengeluarkan tender bagi membaiki flat berkenaan minggu hadapan sementara menanti pembinaan flat baru oleh Kerajaan Pusat.

Beliau berkata, kerajaan negeri telah menyediakan tapak untuk pembinaan flat baru itu, seluas lebih 12 hektar, kira-kira lima kilometer dari flat sekarang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Tahanan Warga Iran Larikan Diri Dari Mahkamah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain