Sektor Penjagaan Kesihatan Berubah Selari Wawasan 2020 - PM - Semasa | mStar

Sektor Penjagaan Kesihatan Berubah Selari Wawasan 2020 - PM

KUALA LUMPUR: Sektor penjagaan kesihatan negara kini berubah dengan pesat, selari wawasan kerajaan ke arah menjadikan Malaysia sebuah negara industri menjelang 2020, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata sektor itu memerlukan perkhidmatan penjagaan kesihatan berkualiti tinggi, dalam persekitaran yang terus mencabar dari segi keperluan pengguna, kemunculan risiko baharu, perubahan dalam teknologi perubatan serta aplikasi teknologi maklumat.

"Kejuruteraan hospital juga merupakan asas penting yang merupakan prasyarat untuk menyediakan kemudahan penjagaan kesihatan berkualiti, yang dapat mempromosikan dan meningkatkan perkhidmatan penjagaan kesihatan berkualiti.

"Oleh itu tema 'Memperkasakan Pengurusan Kemudahan dalam Kejuruteraan Penjagaan Kesihatan' lebih relevan dan mencerminkan strategi transfomasi kerajaan dalam meningkatkan perkhidmatan penjagaan kesihatan secara berterusan," kata Perdana Menteri semasa merasmikan Persidangan dan Pameran Antarabangsa Kejuruteraan Hospital 2013, di sini, Khamis.

Najib berkata antara lain, strategi memperkasakan pengurusan kemudahan kejuruteraan penjagaann kesihatan dijangka menambah rangkaian nilai ekonomi sektor penjagaan kesihatan, selain meningkatkan kapasiti pengetahuan, inovasi dan menanam mentaliti kelas petama dalam kejuruteraan penjagaan kesihatan.

Beliau berkata negara telah melaksanakan pelbagai inisiatif dan program dalam meningkatkan kemudahan dan penjagaan kesihatan serta perkhidmatan kejuruteraan hospital.

"Pembangunan hospital awam di Malaysia telah beralih daripada reka bentuk tradisional dan dibina berdasarkan konsep pasang siap, kepada pendekatan usaha sama awam-swasta.

"Ini dapat menyediakan komitmen jangka panjang swasta dalam membangunkan dan menyelenggara kemudahan penjagaan kesihatan secara usaha sama dengan kerajaan," kata Najib.

Persidangan dua hari yang bermula semalam itu dianjurkan oleh Persatuan Kejuruteraan Bioperubatan Malaysia dengan usaha sama rakan utama, Advance Pact Sdn Bhd dan Medivest Sdn Bhd, selain Faber Mediserve Sdn Bhd dan Radicare (M) Sdn Bhd, serta disokong oleh Kementerian Kesihatan.

Persidangan itu berlangsung sempena Mesyuarat Majlis dan Majlis Eksekutif Persekutuan Antarabangsa Kejuruteraan Hospital, yang disertai lebih 30 negara anggota majlis. - BERNAMA

Artikel Sebelum

RTM Pandang Serius Siar Kesilapan Logo PDRM

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain