Pembantu MB Selangor Disebut-Sebut CEO Pertama Perbadanan Menteri Besar - Semasa | mStar

Pembantu MB Selangor Disebut-Sebut CEO Pertama Perbadanan Menteri Besar

Faekah Husin
Faekah Husin

SHAH ALAM: Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin disebut-sebut akan menjadi ketua pegawai eksekutif (CEO) pertama Perbadanan Menteri Besar (MBI) dalam penstrukturan semula organisasi korporat.

Menurut sumber, Faekah akan diminta menerajui MBI, cabang pelaburan di negeri ini, kerana pengalaman beliau dalam berurusan dengan kerajaan dan perkara politik.

MBI, yang dipengerusikan oleh Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim, sedang dalam proses penyusunan semula struktur organisasi cabang pelaburan.

Pada masa ini, tidak ada jawatan CEO, dengan operasi diterajui oleh Pengurus Besar, Rohani Talib.

Difahamkan bahawa Rohani baru-baru ini telah diberi lanjutan kontrak selama tiga tahun, dan sama ada akan terus berkhidmat sebagai pengurus besar atau dinaikkan pangkat kepada ketua pegawai operasi.

Bekerja dengan Faekah adalah kebiasaan beliau dengan bagaimana kerajaan negeri dan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) berkerja, kerana beliau telah bekerja dengan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim sejak 2010, kata sumber yang mengetahui lanjut tentang perkara itu.

Sumber itu juga berkata Faekah juga banyak terlibat dalam rundingan air di antara kerajaan negeri dan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

"Perkhidmatan penstrukturan semula industri air adalah sangat penting untuk Selangor dan Khalid, dan MBI memainkan peranan yang besar dalam rundingan pengambilalihan operasi daripada syarikat-syarikat konsesi air," kata sumber itu.

Spekulasi tersebut dirangsang lagi dengan pelantikan dua setiausaha politik baharu untuk membantu Khalid.

Kedua-dua mereka adalah Mustapa Mohd Talib yang bertanggungjawab dalam tugas-tugas khas dan Azman Bidin yang akan mengawasi kawasan Khalid di Bandar Tun Razak dan Pelabuhan Klang.

Mustapa adalah bekas setiausaha peribadi kepada Khalid.

Dalam satu temu bual, Faekah berkata beliau masih belum menerima tawaran menjadi CEO.

"Saya tidak menerima tawaran itu lagi. Saya tidak tahu jika tawaran itu akan dibuat kepada saya. Saya akan membuat keputusan apabila tiba masanya," katanya.

Faekah, bagaimanapun mengakui bahawa beliau telah terlibat dalam rundingan air di antara kerajaan negeri dan Persekutuan.

"Sama ada itu yang menjadikan saya orang terbaik untuk kerja (CEO), saya tidak akan dapat menyatakannya," katanya.

Mengenai laporan sebuah portal berita mengatakan bahawa "pelantikan" Faekah adalah satu tindakan selamat supaya beliau meninggalkan pejabat Menteri Besar, Faekah berkata terpulang kepada pengkritik beliau untuk membuat kesimpulan mereka sendiri.

"Ia adalah satu persepsi yang mereka mahu cipta," katanya.

Artikel Berikut

Pemilihan Umno: Ku Li Mahu Tanding

Artikel Berkaitan

Artikel Lain