Subjek BM Diajar 240 Minit Seminggu Di SJK - Muhyiddin - Semasa | mStar

Subjek BM Diajar 240 Minit Seminggu Di SJK - Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Waktu pembelajaran Bahasa Melayu di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil akan meningkat daripada 180 minit seminggu kepada 240 minit seminggu untuk memperkasakan penguasaan bahasa itu dalam kalangan murid sekolah berkenaan.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata penambahan masa itu tidak akan menjejaskan pembelajaran bahasa ibunda lain seperti yang dikhuatiri sesetengah pihak.

"Kita tambah kerana kita rasakan (penguasaan) kurikulum Bahasa Melayu di Sekolah Jenis Kebangsaan ini agak lebih rendah. Ia mesti dinaikkan taraf, walaupun tak setanding dengan Sekolah Kebangsaan tapi jangan terlalu jauh (jurangnya).

"Pegawai di peringkat kementerian ada mencadangkan supaya ditambah 270 minit, tetapi ini tak disenangi oleh masyarakat dan pendukung sekolah Cina, sekolah Tamil tak ada masalah, mereka terima.

"Jadi sebab itu kita ambil jalan tengah memutuskan tambahan 240 minit dan mereka semua terima," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini, Jumaat.

Muhyiddin berkata kementerian sedang mengkaji untuk menambah waktu pembelajaran di Sekolah Kebangsaan kepada dua jam bagi pembelajaran Bahasa Inggeris.

"Kita mungkin sambung dua jam sehari, jadi kalau balik (sekolah) selalu pukul 1 (tengah hari), dengan tambahan ini akan balik jam 3 atau 3.30 petang atau sepuluh jam seminggu.

"Bagi sekolah satu sesi saya rasa tak ada masalah, bagi 1,600 buah sekolah yang mempunyai dua sesi kita buat secara berperingkat tetapi mungkin boleh ditambah dengan waktu tambahan luar sekolah," katanya.

Muhyiddin turut menangkis tohmahan sesetengah pihak kononnya pelan itu akan menghapuskan atau mengurangkan pembelajaran bahasa ibunda lain seperti Cina dan Tamil.

"Kalau ada pihak yang mengatakan kita nak menghapuskan bahasa-bahasa ibunda, itu tak betul kerana pelan ini dibuat berdasarkan Akta Pendidikan dan bersandarkan kepada apa yang terkandung dalam Perlembagaan Malaysia di mana bahasa pengantar utama dalam sekolah kita adalah Bahasa Melayu tetapi bahasa-bahasa lain termasuk bahasa ibunda tidak disekat atau dihalang.

"Malah, dalam sistem persekolahan kita diberikan galakan kerana selain daripada Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris kita mahu pelajar kita menguasai lebih banyak bahasa," katanya.

Muhyiddin turut melahirkan keyakinan bahawa pelan berkenaan akan merapatkan jurang perbezaan antara sekolah di bandar dan luar bandar.

"Jurang sudah mula rapat tapi belum lagi sama. Tetapi pastinya di luar bandar ada masalah-masalahnya sebab mereka datang dari kumpulan 'socially disadvantage'.

"Ibu bapa (di luar bandar) mungkin tak begitu memberi perhatian, sebab itu tahap pencapaian mereka tak sama dengan bandar. Dalam pelan ini, kita sebutkan peranan ibu bapa dan komuniti, kalau anak di luar bandar nak lebih berjaya, ibu bapa kena bagi lebih masa bimbing anak mereka," katanya.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Suami Isteri Maut Dalam Nahas di Lahad Datu

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain