Warga Australia Bebas Tuduhan Edar Dadah Berada Di Bawah Jagaan Jabatan Imigresen - Semasa | mStar

Warga Australia Bebas Tuduhan Edar Dadah Berada Di Bawah Jagaan Jabatan Imigresen

KUALA LUMPUR: Rakyat Australia, Dominic Jude Bird, 34, yang dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu atas tuduhan mengedar dadah, masih berada di bawah jagaan Jabatan Imigresen.

Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Akram Gharib, ketika dihubungi pada Khamis, mengesahkan perkara itu.

Beliau berkata Pejabat Peguam Negara sedang mengkaji laporan yang dikemukakan oleh beliau sebelum tindakan susulan diambil sama ada akan membuat rayuan berhubung keputusan mahkamah itu.

Sementara itu, salah seorang pembantu kepada peguam utama Bird, Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah, berkata pejabat guaman itu sedang berurus dengan Kedutaan Australia untuk membantu anak guamnya memperbaharui visa bagi membolehkan beliau pulang ke negaranya.

Tempoh visa Bird telah luput ketika dia dalam tahanan reman sementara menunggu perbicaraan kes itu.

Hakim Kamardin Hashim membuat keputusan untuk melepas dan membebaskan Bird, dari Perth, Australia, selepas pihak pembelaan berjaya membuktikan keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan.

Pada 25 Mac lepas, Bird diperintah membela diri terhadap tuduhan mengedar dadah jenis methamphetamine seberat 167.8 gram di outlet Old Town White Coffee di Jalan Yap Kwan Seng di sini, pada pukul 7.15 malam, 1 Mac tahun lepas. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta

Maut terlebih makan durian