Selangor Beku Semua Aktiviti Di Rizab Sungai - Abdul Khalid - Semasa | mStar

Selangor Beku Semua Aktiviti Di Rizab Sungai - Abdul Khalid

SHAH ALAM: Semua permohonan untuk membina kilang sementara, bengkel, restoran dan ladang ternakan di kawasan rizab sungai di negeri Selangor telah dibekukan berkuatkuasa serta-merta.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata keputusan tersebut dibuat bagi memastikan insiden tumpahan diesel di Sungai Selangor yang menyebabkan gangguan bekalan air pada minggu lalu tidak berulang lagi.

"Kerajaan memandang serius insiden tumpahan diesel di Sungai Selangor yang menyebabkan Loji Sungai Selangor 1, 2 dan 3 serta Loji Rantau Panjang dihentikan sementara waktu.

"Insiden itu turut menyusahkan rakyat terutama mereka yang berkeluarga apabila bekalan air terputus di beberapa daerah di Selangor," katanya pada sidang media selepas mempengerusi meyuarat Exco negeri di sini Rabu.

Abdul Khalid berkata, semua pihak berkuasa tempatan turut diarahkan untuk melakukan pemantauan semua aktiviti di kawasan rizab sungai terutama aktiviti tidak berlesen.

"Kita belajar dari pengajaran yang sangat penting iaitu pemantauan yang tidak begitu mantap sebelum ini. Jadi adalah menjadi tanggungjawab kita untuk menyediakan satu pasukan khas bagi menguruskan perkara ini," katanya.

Beliau turut menyarankan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar menguatkuasakan prinsip pencemar membayar dalam Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 di mana kos kerosakan dan kos membaiki kerosakan ditanggung sepenuhnya oleh individu atau syarikat yang menyebabkan pencemaran.

"Kerajaan negeri akan bekerjasama dengan Lembaga Urus Air Selangor ( Luas), Jabatan Alam Sekitar dan semua pihak berkuasa tempatan untuk melakukan pemantauan dari semasa ke semasa bagi memastikan kes pencemaran sungai dapat dielakkan," katanya.

Kira-kira 1 juta pengguna air di Lembah Klang terjejas apabila empat loji rawatan air di negeri ini terpaksa dihentikan sementara operasinya akibat tumpahan minyak diesel yang berlaku di hulu sungai di sekitar kawasan Rawang, Kuala Selangor pagi Jumaat lalu.

Tumpahan minyak itu dipercayai berpunca daripada sebuah bengkel menyebabkan pencemaran air kepada empat loji berkenaan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini