Sivarasa Disoal Siasat Berhubung Kenyataan Komplot Bawa Masuk Warga Bangladesh

R. Sivarasa.
R. Sivarasa.
R. Sivarasa.

PETALING JAYA: Naib Presiden PKR, R. Sivarasa disoal siasat oleh polis pada Selasa berhubung kenyataan media mengenai dakwaan terdapat 'komplot perdagangan orang dari Dhaka ke KLIA' oleh pihak berkuasa tempatan dan asing yang disogok.

Beliau mendakwa individu-individu adalah mereka yang terlibat dalam pengeluaran visa di Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Dhaka serta pegawai Jabatan Imigresen di KLIA.

"Polis memanggil saya selepas kenyataan media saya dikeluarkan di blog saya bagi mendapatkan keterangan saya," katanya kepada The Star Online.

Sivarasa mendakwa terdapat jumlah yang luar biasa terhadap pelancong Bangladesh yang tiba di Malayisa, apabila terdapat enam penerbangan secara terus menerusi beberapa syarikat penerbangan, dengan penambahan ketujuh penerbangan baru-baru ini.

"Melihat kepada bilangan penerbangan secara tidak langsung dari syarikat penerbangan lain, bilangan ketibaan penumpang setiap hari dari Dhaka adalah kira-kira 1,000 orang setiap hari.

"Kebanyakan mereka tiba dengan visa pelancong yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Dhaka," katanya dalam blog beliau.

Ahli Parlimen Subang itu berkata, beliau menerima maklumat yang mendakwa bahawa agensi-agensi pelancong yang menggunakan dokumen palsu dan menuntut bayaran sehingga RM1,300 bagi setiap visa.

"Bayaran rasmi untuk satu visa sebenarnya adalah RM20," katanya.

Sivarasa membuat laporan polis baru-baru supaya siasatan dilakukan terhadap beberapa agensi yang terbabit.

"Saya turut menyerahkan beberapa dokumen bagi menguatkan kenyataan di atas. Saya juga menyerahkan dokumen yang sama kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk tindakan mereka.

"Saya menggesa supaya pihak berkuasa dapat memastikan siasatan dilakukan segera dan efektif," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia