Umno Guna Sistem 'Electoral College' - Semasa | mStar

Umno Guna Sistem 'Electoral College'

PETALING JAYA: Walaupun kira-kira 150,000 perwakilan akan mengundi pada pemilihan Umno yang akan bermula 7 September ini, undi sebenar yang penting adalah menerusi perwakilan daripada 191 bahagian di seluruh negara.

Ini kerana Umno akan menggunakan sistem Electoral College, di mana setiap bahagian merupakan satu undi untuk setiap jawatan.

Setiausaha agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, sistem yang dipilih untuk pemilihan parti itu, buat pertama kalinya akan menyaksikan kira-kira 150,000 perwakilan mengundi ahli majlis tertinggi (MT) parti kerana ia dianggap paling praktikal kerana sebilangan besar pengundi terlibat.

"Kami menjelaskan kepada ahli parti bagaimana sistem ini berfungsi. Walaupun setiap bahagian mewakili satu undi, peringkat akar umbi masih menjadi penentu kerana mereka yang akan mengundi bagi memilih calon yang akan dipilih bahagian mereka," katanya kepada The Star.

Sebelum ini, 191 bahagian akan menghantar kira-kira 2,500 perwakilan pada perhimpunan agung untuk mengundi kepimpinan parti tetapi kali ini, proses pengundian akan diadakan semasa mesyuarat bahagian masing-masing pada 19 Oktober, menjelang perhimpunan agung tahunan parti itu yang dijadualkan pada 2 hingga 7 Disember.

Tengku Adnan berkata, seorang calon mesti memperolehi kebanyakan undi daripada perwakilan di setiap bahagian dalam usaha mendapat undi tunggal bagi bahagian tersebut.

Sistem sama, katanya, akan turut digunakan untuk pemilihan sayap pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri pada 12 Oktober ini.

Tengku Adnan berkata keputusan pemilihan parti akan diumumkan pada hari sama di ibu pejabat Umno.

Katanya, pengiraan undi akan bermula sebelah petang dengan keputusan akan diumumkan beberapa jam kemudian.

Sementara itu, Prof. Madya Dr Shaharudin Badaruddin dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) berkata, sistem Electoral College mempunyai kelebihan dan keburukan.

Kelebihan yang paling jelas adalah ia akan memudahkan pengiraan undi dan menentukan pemenang kerana pengiraan dilakukan di setiap 191 bahagian dan tidak berpusat, katanya.

"Namun, sistem baru itu juga akan memberi bahagian kecil seperti Bukit Bintang di Kuala Lumpur dan Putrajaya kelebihan yang tidak adil.

"Ini kerana walaupun mempunyai sedikit ahli, mereka akan dikira sama dengan bahagian yang mempunyai lebih ramai perwakilan kerana setiap bahagian mewakili satu undi," katanya.

Shaharuddin berkata, walaupun ketua bahagian bersimpati terhadap calon-calon tertentu boleh cuba mempengaruhi sentimen ahli-ahli mereka dengan menganjurkan aktiviti untuk calon, mereka masih tidak dapat menjamin undi kerana sebilangan besar ahli cawangan yang akan mengundi.

Sistem Electoral College adalah satu bentuk sistem kiraan undi yang diperkenalkan dalam pemilihan Presiden Amerika Syarikat yang mana dalam konteks pemilihan kali ini, jika seorang calon Majlis Tertinggi itu menang di Bukit Bintang misalnya, kemenangan tersebut akan dikira sebagai mewakili satu undi bagi calon itu walaupun jumlah perwakilan yang hadir mengundi misalnya berjumlah 450 orang.

Umno kesemuanya mempunyai 191 bahagian di seluruh negara (kecuali Sarawak).

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain