KPWKM Cadang Perluas Video Link Rakam Keterangan Kanak-Kanak Di Mahkamah - Semasa | mStar

KPWKM Cadang Perluas Video Link Rakam Keterangan Kanak-Kanak Di Mahkamah

PUTRAJAYA: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) mencadangkan supaya penggunaan video link di mahkamah diperluaskan untuk melindungi saksi atau mangsa kanak-kanak daripada "orang kena tuduh" (OKT).

Menterinya, Datuk Rohani Abdul Karim berkata, penggunaan video link itu merupakan antara isu yang dibentangkan dalam mesyuarat pertama Majlis Penasihat dan Perundingan Kebangsaan Bagi Kanak-Kanak pada pagi Selasa.

Beliau berkata, penggunaan video itu dapat mengurangkan trauma saksi kanak-kanak semasa memberi keterangan di mahkamah.

"Sehingga kini, ada 42 buah sistem video link dipasang di mahkamah seluruh negara.

"Kami mohon supaya ia ditambah baik, dan menambah sistem video link supaya dapat memberi banyak ruang kepada kanak-kanak (dalam memberi keterangan)," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Program Aspirasi Gemilang 'A' Great Eastern Life di KPWKM di sini, Selasa.

Rohani berkata, hasil penggunaan video link itu didapati amat berkesan membantu kanak-kanak mengurangkan tekanan semasa berhadapan dengan pelaku salah semasa memberi keterangan di mahkamah.

"Ia membantu pihak pendakwaan untuk mendapatkan keterangan yang baik daripada mangsa kanak-kanak dan memudahkan mangsa hadir ke mahkamah pada hari perbicaraan kerana mempunyai pilihan untuk memberi keterangan secara video link," katanya.

Menurut Rohani, mesyuarat pada Selasa turut membentangkan mengenai penubuhan Pasukan Petugas Perlindungan Kanak-Kanak Dalam Dunia Siber.

Beliau menambah, pasukan petugas itu ditubuhkan pada 2 Ogos lalu yang diketuai oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik) KPWKM, Datuk Harjeet Singh.

"Pasukan ini bertanggungjawab untuk menyemak inisiatif perundangan, dasar dan program yang dijalankan dalam dan luar negara bagi perlindungan kanak-kanak dalam dunia siber.

"Satu Pelan Tindakan Perlindungan Kanak-Kanak Dalam Dunia Siber akan dirangka dan dijangka siap menjelang akhir tahun," katanya.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain