Mangsa Rogol Bapa Saudara Akan Diberi Perlindungan JKM - Rohani - Semasa | mStar

Mangsa Rogol Bapa Saudara Akan Diberi Perlindungan JKM - Rohani

PUTRAJAYA: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan memberi perlindungan ke atas kanak-kanak berumur lima tahun yang dirogol oleh bapa saudaranya di Bukit Beruntung baru-baru ini sekiranya diperlukan.

Menterinya, Datuk Rohani Abdul Karim berkata, pihaknya menerusi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan melawat mangsa di rumahnya.

"Kita akan melawat kanak-kanak berkenaan termasuk rumah yang didiaminya dan akan meletakkannya di bawah perlindungan sekiranya perlu," katanya pada sidang media selepas merasmikan Program Aspirasi Gemilang 'A' Great Eastern Life di KPWKM di sini, Selasa.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kes seorang kanak-kanak perempuan yang dirogol bapa saudaranya berusia 15 tahun yang ketagih menonton video lucah.

Rohani berkata, perlindungan ke atas mangsa hanya diberikan sekiranya terdapat ancaman yang dikhuatiri boleh mempengaruhi mangsa untuk menggugurkan dakwaan kes rogol.

Kejadian rogol kira-kira pukul 3 petang Khamis lalu berlaku di bilik remaja berkenaan ketika keluarganya tiada di rumah.

Perbuatan terkutuk remaja berkenaan terbongkar selepas kanak-kanak perempuan itu mengadu kepada ibunya mengalami kesakitan di bahagian kemaluan semasa membuang air kecil.

Ibu mangsa membuat laporan polis berhubung kejadian.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel