Petisyen Kota Marudu: Ejen PKR Dakwa Ketua Tempat Mengundi Tidak Umum Jumlah Undi - Semasa | mStar

Petisyen Kota Marudu: Ejen PKR Dakwa Ketua Tempat Mengundi Tidak Umum Jumlah Undi

KOTA KINABALU: Mahkamah Pilihan Raya pada Khamis diberitahu oleh seorang ejen mengundi PKR bagi kerusi Parlimen Kota Marudu, Majlis Lubok bahawa ketua tempat mengundi di Balai Raya Bombong tidak membuat pengumuman jumlah undi yang diperoleh setiap calon kerusi itu.

Bagaimanapun, Majlis, 33, berkata beliau tidak membuat bantahan atau aduan mengenai perkara berkenaan selepas proses pengiraan undi selesai.

"Bagaimana saya hendak buat bantahan undi setiap calon, KTM (ketua tempat mengundi) tidak beri atau tidak mengumumkan apa-apa penjumlahan undi yang diperoleh setiap calon," kata saksi ke-13 perbicaraan petisyen kerusi Parlimen Kota Marudu.

Majlis berkata ketua tempat mengundi itu juga tidak memberikan salinan Borang 14 yang merekodkan jumlah undi yang diperoleh setiap calon, sebaliknya beliau hanya diminta menurunkan tandatangan.

"...selepas proses pengiraan undi, saya minta KTM kertas penjumlahan undi (Borang 14), KTM menyatakan bahawa mereka tidak diarahkan pegawai daerah untuk serahkan Borang 14 kepada ejen pilihan raya selepas penjumlahan undi," katanya pada perbicaraan petisyen hari ketiga.

Terdahulu, saksi ke-12, Jabinson Jaunar, 29, ejen pilihan raya PKR yang bertugas di Sekolah Kebangsaan Tanjung Batu, Kota Marudu berkata beliau juga tidak diberikan salinan Borang 14 selepas membuat aduan kepada KTM.

Dalam petisyen itu, calon PKR Datuk Maijol Mahap menamakan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, yang memenangi kerusi Parlimen Kota Marudu sebagai responden pertama, pegawai pengurus pilihan raya Lovita Koisun sebagai responden kedua dan responden ketiga, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Pada 13 Ogos lepas, Hakim Datuk Yew Jen Kee memutuskan supaya dakwaan amalan rasuah terhadap Ongkili digugurkan daripada petisyen itu, tetapi Ongkili kekal sebagai responden kerana beliau merupakan pemenang kerusi berkenaan.

Dalam petisyen itu, antara lain, Mahap mendakwa Borang 14, yang merekodkan jumlah undi yang diperoleh setiap calon serta bilangan undi rosak, tidak diberi kepada ejen pilihan raya PKR.

Ongkili, yang mewakili Barisan Nasional, memenangi kerusi itu dengan majoriti 842 undi selepas memperoleh 15,168 undi dalam pertandingan empat penjuru manakala Mahap meraih 14,326 undi, calon Star Majamis Timbong (2,228 undi) dan Yuntau alias Kuntau Kolod (SAPP) hanya mendapat 444 undi.

-BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

Pengusaha Restoran Cedera Parah Ditembak

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain