Tiada Masalah Bagi Nombor Pendaftaran Kenderaan KL Bermula, Akhir Dengan Abjad - JPJ - Semasa | mStar

Tiada Masalah Bagi Nombor Pendaftaran Kenderaan KL Bermula, Akhir Dengan Abjad - JPJ

PETALING JAYA: Kenderaan yang didaftarkan di Kuala Lumpur sepatutnya tidak mempunyai masalah mematuhi syarat baru pada nombor siri plat kenderaan yang bermula dan berakhir dengan abjad, kata Pegaawai Perhubungan Awam Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Noraini Mohd Nawi.

Sebaik sahaja nombor siri lama berakhir bulan depan, siri baru akan bermula dengan W1A.

Peningkatan jualan kereta di bandar raya ini menimbulkan kebimbangan bagaiamana siri baru akan dipamerkan terutamanya apabila ia mencapai angka yang lebih besar seperti WAA9999A.

Noraibi berkata JPJ menggunapakai undang-undang sedia ada bagi nombor pendaftaran kenderaan di KL sama seperti yang digunakan pada nombor pendaftaran kenderaan di Sabah dan Sarawak.

"Sepatutnya tidak timbul masalah kerana siri yang sama turut digunakan bagi mereka yang berada di Sabah, dengan abjad dihadapan dan nombor dibelakang. Kaedah yang saya turut digunapakai," katanya sambil menambah nombor pendaftaran yang lebih besar seperti WAA9999A memerlukan tempoh 20 tahun untuk dicapai.

Pada ketika ini nombor pendaftaran bagi kenderaan di Sabah dan Sarawak masing-masing ialah SAB7483P dan QAA4351G setakat pukul 5.30 petang Khamis.

Noraini berkata tiada sebarang masalah di Sabah dan Sarawak setakat ini dan JPJ juga tidak mempunyai masalah dengan saiz nombor pendaftaran kenderaan untuk memuatkan semua huruf dan aksara berkenaan.

Ketika ini, JPJ menetapkan plat yang digunakan mesti menggunapakai fon 'Ariel Bold', dengan ukuran yang khusus bagi penghurufan depan dan nombor di penghujung nombor pendaftaran.

Peraturan tersebut termakuk spesifikasi normal dengan penggunaaan fon yang boleh dilihat hingga jarak 18 meter di siang hari dan 15 meter pada waktu malam.

Nombor plat berkenaan perlu dipamerkan secara tegak di bahagian hadapan dan belakang kenderaan.

Plat tersebut juga perlu menggunakan abjad dan nombor yang berwarna hitam dan putih.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis