MB Johor Saran Kajian Dibuat Supaya Rukun Negara Lebih Akomodatif, Interaktif - Semasa | mStar

MB Johor Saran Kajian Dibuat Supaya Rukun Negara Lebih Akomodatif, Interaktif

KLUANG: Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata satu kajian perlu diadakan supaya Rukun Negara lebih bersifat akomodatif dan interaktif untuk diamalkan dalam kehidupan seharian rakyat di negara ini.

Mohamed Khaled berkata penghayatan terhadap lima prinsip Rukun Negara amat diperlukan supaya semangat perpaduan pelbagai kaum di negara ini dapat diperkukuh. "Rakyat perlu memahami lima prinsip Rukun Negara kerana ia merupakan salah satu faktor untuk mempertahankan pemuafakatan dan keharmonian.

"Kesetiaan kepada raja dan negara serta kesopanan dan kesusilaan merupakan dua prinsip utama yang menjadi pemangkin semangat patriotisme dan mengukuhkan perpaduan antara kaum di negara kita," katanya berucap pada majlis pelancaran bulan kemerdekaan dan kibar Jalur Gemilang ke-56 peringkat negeri Johor, di sini Jumaat.

Beliau berkata pendidikan sejarah juga memerlukan tafsiran baharu supaya pemahaman yang mapan dapat dibentuk dalam usaha memperkukuhkan permuafakatan antara kaum.

Mohamed Khaled berkata pendidikan sejarah tidak boleh dianggap sebagai mata pelajaran semata-mata sebaliknya merupakan pandu arah untuk rakyat di negara ini dalam mengharungi kehidupan akan datang.

Beliau berkata ramai di kalangan rakyat terutama generasi muda bukan sahaja buta terhadap sejarah negara malah memandang mudah keupayaan sejarah itu sendiri. Hal itu katanya berkemungkinan disebabkan pendidikan sejarah tidak lagi bermaya untuk meniupkan semangat patriotisme dan hanya menjadi mata pelajaran yang wajib lulus di sekolah.

Mohamed Khaled dalam pada itu turut menggesa rakyat supaya menghayati erti kemerdekaan negara dengan bukan hanya dilihat sebagai ritual atau pengisian majlis.

Beliau berkata laungan merdeka semata-mata tidak memadai kerana penghayatan dan pemahaman erti kemerdekaan itu perlu menjadi nadi dalam hati rakyat Malaysia setiap masa.

"Kebelakangan ini, kita sedih kerana terdapat sesetengah pihak yang tidak memahami nilai kesepakatan bersama malah turut mempersoalkan kedaulatan dan perlembagaan negara.

"Persoalannya, mampukah kita sebagai rakyat Malaysia duduk semeja dan tiba kepada konsensus yang sama dalam hal negara," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain