Jumlah Individu Di Lembah Klang Fikir Untuk Bunuh Diri Meningkat - Semasa | mStar

Jumlah Individu Di Lembah Klang Fikir Untuk Bunuh Diri Meningkat

PETALING JAYA: Bilangan orang di Lembah Klang yang meluahkan pandangan mereka untuk membunuh diri kepada Befrienders Kuala Lumpur pada tahun lepas adalah hampir dua kali ganda daripada tahun 2008.

Pada 2008, seramai 1,393 orang menyatakan bahawa mereka mempunyai perasaan untuk membunuh diri, tetapi jumlah itu meningkat kepada 2,668 pada tahun lepas, kata Pengerusi Befrienders KL, L. Mary Raj.

Isu-isu melibatkan perhubungan mendahului senarai masalah yang dinyatakan, diikuti dengan masalah psikiatri dan kewangan, katanya, sambil menambah bahawa kebanyakan pemanggil berkata, mereka mempunyai pemikiran untuk membunuh diri adalah di bawah 30 tahun, diikuti oleh mereka dalam lingkungan usia 31 hingga 50 tahun.

Mengenai bangsa, kaum Cina mencatatkan jumlah tertinggi meliputi 60% daripada jumlah pemanggil, diikuti India dan Melayu.

Mary berkata, sebab ramai orang yang mempunyai fikiran untuk membunuh diri mungkin disebabkan oleh peningkatan jumlah orang-orang yang hidup dalam keadaan tertekan, serta lebih publisiti media terhadap kes bunuh diri.

Selain daripada panggilan telefon, luahan itu turut dibuat melalui emel dan pertemuan secara bersemuka.

"Ia adalah baik bahawa mereka meluahkan perasaan membunuh diri kerana ia mengurangkan risiko mereka untuk membunuh diri pada masa mereka untuk mempertimbangkannya," kata Mary.

Menurut Daftar Bunuh Diri Kebangsaan, sebanyak 117 kes bunuh diri dicatatkan pada 2007, manakala 425 kes pada tahun 2010.

India mencatatkan kadar bunuh diri tertinggi pada 3.67 kes bagi setiap 100,000 orang India, diikuti oleh Cina pada 2.44 bagi setiap 100,000. orang

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman mengingatkan media supaya tidak mensensasikan kes-kes bunuh diri kerana ia boleh membawa kepada cubaan "meniru" kes berkenaan.

Selain daripada memperkenalkan Pelan Strategik Negara dan Tindakan Pencegahan Bunuh diri pada tahun lepas, Dr Lokman berkata, garis panduan mengenai media melaporkan mengenai bunuh diri telah dibangunkan untuk mendidik media mengenai laporan yang bertanggungjawab tentang bunuh diri .

Dr Lokman berkata, faktor utama yang menyumbang kepada bunuh diri adalah peristiwa hidup yang penting seperti masalah kewangan, hubungan, pekerjaan dan psikiatri.

Befrienders Kuala Lumpur boleh dihubungi di 03-7956 8145/8144 atau sam@befrienders.org.my.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

BWF lulus penggunaan bulu tangkis sintetik