Buru Dalang Kunci Perangi Sindiket Dadah - Semasa | mStar

Buru Dalang Kunci Perangi Sindiket Dadah

PETALING JAYA: Dengan dadah menjadi punca utama di sebalik jenayah yang paling banyak berlaku di negara ini, polis kini memberi tumpuan kepada memburu dalang penyeludupan dadah.

Dalang sindiket dadah tempatan adalah antara 6,142 pengedar dadah ditahan di antara Januari dan Jun tahun ini.

Dadah yang dirampas daripada mereka bernilai lebih daripada RM88 juta.

Rampasan itu terdiri daripada kedua-dua pepejal (504131 pil) dan cecair (9,575 liter) dadah seberat 3.15 tan.

Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah, Datuk Ayub Yaakob berkata, ia merupakan kunci untuk memerangi dadah dengan mematahkan bekalan dari sumbernya.

"Mendapatkan dalang adalah keutamaan selain meluaskan operasi memburu pengedar dadah di Selangor dan Kuala Lumpur.

"Kami bekerjasama rapat dengan Jabatan Narkotik Persekutuan untuk menangkap 'jerung' dan bukan hanya anak-anak kecil. Strategi kami adalah beroperasi apabila kami mencatatkan kejayaan dengan beberapa serbuan bernilai berjuta-juta," katanya kepada The Star pada Isnin.

Ayub berkata, menangkap dalang akan mempunyai kesan besar dalam pasaran dadah.

"Kami juga mahu mengubah persepsi yang salah mengenai polis bersekongkol dengan penjenayah, terutamanya yang dikaitkan dengan sindiket dadah," katanya.

The Star melaporkan pada hari Sabtu bahawa peristiwa tembakan baru-baru ini di negara ini kebanyakannya dikaitkan dengan dendam dan perang turf oleh kumpulan-kumpulan untuk mengawal dadah dan aktiviti haram.

Ayub berkata, unit peronda di bawah Jabatan Pencegahan Jenayah kini pemetaan hotspot jenayah, berdasarkan jenis-jenis jenayah dan kekerapan kejadian.

Beliau berkata, ini akan membolehkan anggota polis secara strategik dikerahkan ke kawasan-kawasan di mana mereka yang paling diperlukan.

Polis kenderaan peronda (MPV) dan motosikal Peronda (Urb) Unit-unit di bawah jabatan.

Ayub berkata, membendung jenayah pecah rumah juga keutamaan dalam agenda jabatan.

Beliau berkata jabatan itu, yang kini mempunyai 7,000 kakitangan, akan memberi tumpuan kepada memerangi dan mencegah jenayah di darat pada tahun pertama, sambil menambah bahawa unit Marin dan Unit Udara juga akan berada di bawah bidang kuasa jabatan itu tidak lama lagi.

Beliau berkata, jabatan itu kini diwakili ketua polis negeri dan timbalan masing-masing di peringkat negeri dan daerah.

"Kami berhasrat untuk memupuk hubungan yang lebih baik dengan semua NGO serta masyarakat," katanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, mengesan bekalan dadah, termasuk pengedar dadah, secara tidak langsung akan mengurangkan jenayah jalanan.

"Seperti penagih dadah yang terlibat dalam jenayah jalanan seperti ragut, dengan mematahkan sindiket dadah, ia akan menyebabkan jenayah berkurangan," katanya

Artikel Sebelum

BN Kekal Menang Di DUN Lubok Merbau

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain